tiistai 28. marraskuuta 2017

Kampaus teoriaa

Meillä on tässä jaksossa alkanut kampaukset. Rytinällä alkoikin sillä, meille tuli jo parin viikon jälkeen kampaus asiakkaaksi Loisto-konsertin esiintyjät. Vähän harjoiteltiin aluksi mallipäähän ja eilen sekä tänään onkin sitten ollut meillä näitä asiakkaita. Saatiin kampauksen lisäksi tehtäväksi vähän kampauksen teoriaa:

1. Mitä tarkoitetaan kampauksen painopisteellä? 
- Kohta kampauksessa, johon tulee eniten hiusmassaa ja kampaussuunnat kohtaavat sekä korostuvat.

Tässä kampauksia jossa painopiste on eri kohdissa:




2. Mitä tarkoitetaan kampauksen suunnalla?
-Kampauksen kokonaissuunta ja hiuksia hallitseva kulkusuunta kampauksen sisällä. Esimerkiksi kolme suuntaa voivat olla vertikaalinen eli pystysuora, horisontaalinen eli vaakasuora ja diagonaalinen eli viisto.

vertikaalinen

horisontaalinen

diagonaalinen


Aktiivinen pinta: Kampauksen pinnassa hiukset ovat liikkeessä ilman päämäärä. Hiusten pinta on elävä esimerkiksi sulkamainen. kuviollinen tai piikikäs. 




Passiivinen pinta: Kampauksen pinnassa hiukset liikkuvat samaan suuntaan. 


1/3-säännössä kampaus jaetaan kolmeen osaan, sen tekemisen helpottamiseksi. Osioiden ei tarvitse olla samankokoisia. Sääntö helpottaa hiusten jakamista osiin ja oikean kokoisen kampauksen tekemistä. Sääntö helpottaa muotoilemaan kampauksesta tasapainoisen, sopivan kokoisen ja oikean muotoisen. 

Nuttura muodostaa 1/3 ja muu osa 2/3.


Kampauksen pinnassa on näkyvissä hiusten luoma rytmi. Rytmi on erilaisten elementtien eli tekniikoiden saattamista järjestykseen. Rytmillä on mahdollista vaikuttaa myöskampauksen muotoon, pintaan ja suuntaan. Kampauksissa yleisimmin käytettävät rytmit ovat orgaaninen eli vapaa rytmi ja mekaaninen eli sidottu rytmi. 

mekaaninen

orgaaninen

mekaaninen

Sitten päästään mun tekemään kampaukseen: 


Aluksi tein kihartimella laineet jäähtymään toiselle sivulle ja kiharsin koko tukan. Sen jälkeen aloin laittaa valkkia paikalleen oikealle puolelle ja kasaamaan kiharaista nutturaa. Tupeerasin päälihiuksia ja sen jälkeen kun olin asetellut hiukset valkin ympärille, avasin laineet ja harjasin ne paikoilleen. Sen jälkeen vielä viimeistelin kampauksen. Työssäni käytin Four reasonsin heat styleriä, cristal styling mistiä ja dry shaperia lakkana. Asiakkaanani oli tango genreen osallistuva laulaja, heillä tuli olemaan hienot mekot yllään ja mielestäni tämä nuttura sopi tilaisuuteen mainiosti. Laineet tekivät kampauksesta arvokkaan näköisen, mutta kihara pohja ja sen näkyminen hieman rentoutta nutturaan. 

Mielestäni onnistuin kampauksessa ihan hyvin. Tälläisiä kun oltiin harjoiteltu kerta tai pari vasta harjoituspäähän ja oikealle mallille ensimmäistä kertaa.

perjantai 20. lokakuuta 2017

Portfolio

Meillä oli hommana tehdä porfolio työ omalle asiakkaalle. Itse piti suunnitella leikkaus ja väri.

Minulla oli asiakkaana äitini. Äidilläni on luonnostaan vaaleat, ns normaalit suomalaiset hiukset. Äitini ihonväriin käy kuitenkin mielestäni tummat hiukset, koska se saa näyttämään ihon hyvältä.

Äidilläni on jo hieman harmaata omassa hiuksessaan ja tummalla värjätty ennestään, joten värjäsin tyven pelkästään tummanruskealla kestovärillä eli 3N:llä. Väri on tarpeeksi tumma, joten se peittää hyvin harmaat. Koska äitini on kyllästynyt jo pelkkään yhteen väriin, laitoin hänelle toiselle sivulle folioraitaa antamaan väriä.

Malliltaan äitini hiukset ovat lyhyet, toista puolta hän kasvattaa pidemmäksi ja toinen on lyhyempi. Olemme tehneet hänelle pidemmälle puolelle pienen undercutin, jotta saadaan hiuksia litistettyä ja nostettua päältä. Äidilläni on pyöreät kasvot, mutta pientä siroutta poskipäissä, joten malli on hyvä, joka on litteä sivuilta ja korkea päältä.

Toiselta puolelta hiukset ovat todella lyhyet, sormien välistä leikatut kuitenkin, takaosa jatkuu pyöreällä porrastamisella ja toiselta sivulta on vähän eteenpäin oleva leikattu ryhdikäs malli.


lopputulos

Mielestäni raidoista tuli juuri hyvän värisiä, ei liian vaaleita, koska ne ei sopisivat hiukseen. Vaan erottuvia mutta lämpimiä jotka sulautuvat tummaan hyvin. Tuoden kuitenkin piristystä yksittäiseen väriin.


Etätehtävä 22.5. Suoristuspermanentti

1, Permanenttikäsittelyihin kuuluu myös kiharan hiuksen suoristaminen.
Jos hiusten suoristuspermanentti tehdään tavallisella permanenttinesteellä, mitä siihen voidaan lisätä, jotta tuote pitää hiuksen suorana prosessin aikana? Esitä muutama esimerkki aineista.
- Permanenttiainetta voidaan käyttää joko sellaisenaan tai sitten siihen voidaan sekoittaa jotain raskasta suurimolekyylistä ainetta, joka pitää hiukset suorina prosessin aikana. 
Miten suoristuspermanentti tehdään permanenttiainetta käyttäen? Esittele tuotteet ja työvaiheet. 
a, Raskaat molekyylit lisätään permanenttinesteeseen
-Ensin hiuksiin kammataan raskaita molekyylejä sisältävä permanenttineste, jolloin hiukset pysyvät suorina koko vaikutusajan raskaiden molekyylien painosta. Seuraavaksi hiuksiin lisätään raskaita molekyylejä sisältävä kiinnitysneste tai normaali kiinnitysneste. Hiukset pysyvät koko kiinnityksen ajan suorina raskaiden molekyylien painosta. 

b, Raskaat molekyylit lisätään kiinnitysaineeseen
-Hiuksiin kammataan permanenttinestettä tavalla jolla ne suoristuvat. Jos hiukset meinaavat lähteä kihartumaan, voidaan kampaamista jatkaa harvahkolla kammalla koko vaikutusajan varovasti. Hiuksiin kammataan kiinnitysnestettä vaikutusajan jälkeen, siihen on lisätty raskaita molekyylejä. 

c, Hiuksiin lisätään raskaita molekyylejä ennen kiinnitystä
-Hiuksiin kammataan permanenttinestettä niin, että ne suoristuvat. Sen jälkeen hiukset huuhdellaan kevyesti vedellä. Sen jälkeen hiuksiin kammataan raskaita molekyylejä, minkä jälkeen niihin levitetään kiinnitysaine. Kun hiuksissa on raskaita molekyylejä, voidaan hiusten pysymistä mahdollisimman suorina vahvistaa esim suoristusraudoilla. 

Miten suoristuspermanentti tehdään käyttämällä vahvaa emäksistä ainetta? Miten tämä eroaa permanenttiaineella tehtävästä suoristuskäsittelystä? Kuinka vahva emäs on kysymyksessä?
-Emäksisellä aineella suoristaminen toimii eri tavalla kuin pelkistimellä suoristaminen. Useimmiten työ tehdään jakauksittain, voidemainen tuote levitetään siveltimellä ja osio kammataan suoraksi. Vahvojen emästen pH on 13-14. 
Mitkä kaikki muut hiusten käsittelyt voivat nopeuttaa permanentin suoristumista?
- Kaikki hapettavat käsittelyt, kuten vaalennuskäsittely, kesto-ja kevytvärit ja permanentin kiinnitysaine sekä uusi permanenttikäsittely voivat suoristaa permanenttia. Hiuksiin aikaansaatu uusi muoto häviää, koska ne katkaisevat hiuksen rikkisidoksia. 

Kun tuot asiakkaan permanentin jälkeen pesupaikalta
a, Mitä otat huomioon käsitellessäsi vasta permanentattua hiusta?
- Huomioon on otettava se, että permanentti on raskas käsittely hiuksille ja rikkoo hiuksen rikkisidoksia paljon, joten harjaaminen ja muutoinkin märän hiuksen käsittely on tehtävä erittäin varovasti eikä hiusta saa alkaa venyttelemään kauheasti. 
b, Mitä otat huomioon leikkauksessa?
- Otan huomioon mikä malli asiakkaalle sopii ja miten kiharat asettuvat. En kuitenkaan leikkaa kauheasti, ettei koko permanentti lähde samantien. 
c, Millaiset kampaukset/viimeistelymenetelmät sopivat permanentin jälkeen?
- Jos permanentin tarkoitus on kihartaa hiusta, sopii siihen laittaa kiharalle hiuksille sopivia muotoilutuotteita ja kuivata hius kiharalle, siihen muotoon mihin se jää. Jos permanentin on ollut tarkoitus suoristaa on paras kuivata se suoraksi ja jättää siten. 
d, Millaisia pesu., hoito-ja muotoilutuotteita voit suositella permanentatulle hiuksille?
-Pesu-, hoito-, ja muotoilutuotteet jotka on tarkoitettu permanentatulle hiukselle saa käsitellyn hiuksen näyttämään asiakkaan toiveiden mukaiselta myös kotikäytössä. Kiharaan pintarakenteeseen soveltuvat kiharan puristeluun ja kiharan kimmoisuuteen suunnitellut tuotteet sekä rasvamaisia ainesosia sisältävät hoitovalmisteet. Pintaa silottavat tuotteet sen sijaan sopivat sileään pintarakenteeseen. Hiuslaadun mukaan voivat sisältää kiiltävän pinnan antavien muovien lisäksi rasvamaisia tuotteita eri määriä eli mitä paksumpi ja karheampi hius, sitä rasvaisempi tuote hiukseen voidaan suositella.
Tutustutaan miehelle tehtävään permanenttiin youtube videolla. Permanentin ositus, rullakoot, rullausmenetelmä/muoto sekä valmiin osapermanenttikiharan yhdistäminen suoriin osiin. Videon perusteella: Mitä on tärkeää ottaa huomioon permanentin toteutuksessa miehen lyhyeen hiukseen? Miten lopputulos mielestäsi onnistui?
-Permanentti tehtiin päälliosaan, aluksi siniharmaila- ja sitten punasinisillä loppuosa. Aluksi laitettiin yksi rulla keskelle päätä ja sitten vieritysten. Miehen permanenttissa on tärkeää ottaa huomioon, että kihara näyttää hyvältä ja yhdistyy muuhun hiukseen. Lopputulos onnistui mielestäni hyvin, kihara ei ollut liian pientä miehelle vaan sopi hyvin.
Arvio omasta ensimmäisestä kouluvuodesta.
-Helppoa oli helpot leikkaukset ja värjäykset. Tarvitsen oppiakseni monia toistoja ja harjoituksia, joten kaiken oppimiseen meni ja menee vielä aikaa.
Kehitys töissäni näkyy, että olen nopeampi ja itsenäisempi mitä alussa. Uskallan tehdä vaikeampia juttuja.
Tavotteita tälle vuodelle on oppia vielä ripeämmäksi leikkaajaksi ja värjääjäksi, sekä olemaan itsenäisempi.E

maanantai 22. toukokuuta 2017

Permanentin kemiaa

2, Hiuksen mikrorakenne koostuu kolmenlaisista kemiallisista silloista. Mitkä nämä sillat ovat? Millä niistä on suurin merkitys hiuksen pysyvän kihartumisen kannalta?
-Suolasidoksia, vetysidoksia ja rikkisidoksia. Rikkisidokset ylläpitävät muotoa sekä hiuksen rakenteen koossapysymistä.

3, Kuvaa lyhyesti permanentin prosessi eli mitä työvaiheita permanenttiin kuuluu?
- Prosessi alkaa hiusten pesulla, keratiinirakenteessa olevat vety- ja suolasidokset katkaisee vesi. Shampoon tensidit tehostavat veden vaikutusta.
-Hiustenpesun jälkeen hiukset kierretään tai asetetaan rullille tai taivuttimille. Kun hiukset on kierretty rullille niihin levitetään permanenttineste ja se vaikuttaa tarpeellisen ajan.
-Jos halutaan vähentää permanenttiaineen hajua hiuksissa, voidaan ne kevyesti huuhdella juoksevalla vedellä vaikutusajan jälkeen. Sen jälkeen rullilla oleviin hiuksiin lisätään kiinnitysneste. Vaikutusajan jälkeen rullat puretaan ja hiuksiin lisätään kiinnitysneste. Taas vaikutusajan jälkeen hiukset huuhdellaan vedellä ja tarpeen mukaan lisätään hoitoaine.
-Kuivaaminen kampaukseen päättää permanenttikäsittelyn. Vesu poistuu hiuksista ja vety-ja suolasidokset palaavat ennalleen.

4, Mitkä ovat permanenttiaineen vaikuttavat ainesosat ja mikä on niiden tehtävä tuotteessa?
-Permanenttiaineen vaikuttava ainesosa on pelkistin eli vetyatomeja luovuttava ainesosa. Tavallisin pelkistin on tioglykolihappo. Se luovuttaa vetyä.

5, Miksi permanenttiaine sisältää aina jotain emäksistä ainesosaa? Mitkä ovat yleisimmät permanenttiaineessa käytettävät emäkset? Millä tavalla ne ovat kirjan mukaan erilaiset?
-Emäksisen ainesosan tehtävä on auttaa pelkistävää ainesosaa luovuttamaan vetyä. On kuitenkin hiuksen kannalta täysin yhdentekevää käytetäänkö emäksenä ammoniakkia vai etanoliamiinia.

6, Mitä hiuksen mikrorakenteessa tapahtuu, kun se kostutetaan permanenttiaineella?
-Useimmat pelkistimet voivat luovuttaa vetyatomeja emäksisessä liuoksessa. Hiukseen päästyään vetyatomit sitoutuvat hiuksen rikkiatomeihin ja katkaisevat rikkisidoksen. Permanenttivalmisteiden tuottajat lisäävät permanenttiliuoksiin ihanteellisen määrän pelkistintä, jotta riittävä, muttei liian suuri määrä rikkisidoksista katkea suositeltujen vaikutusaikojen kuluessa. Sitä enemmän, vetyjä vapautuu ja sitä useampi rikkisidos katkeaa, mitä kauemmin permanenttiaine vaikuttaa hiuksissa.

7, Kuinka paljon eroa on emäs-ja hapanpermanenttien pH-arvoissa? Mitä hyötyä hiukselle on hapanpermanenttien käyttämisestä?
-Emäspermanenttien pH on 7-8 kun taas hapanpermanenttien pH voi olla 6-7. Aidon hapanpermanentin mahdollinen hyöty perustuu siihen, että se ei neutraalina tai hieman happamana liuoksena ärsytä ihoa niin voimakkaasti kuin emäksiset liuokset. Lisäksi glyseryylitioglykolaatti luovuttaa vetyä huomattavasti heikommin kuin muut pelkistimet, jolloin se soveltuu lähinnä erittäin voimakkaasti rakennevaurioituneiden hiusten kihartamiseen.

8, Mihin permanenttiaineen valinta perustuu? 
-Aine valitaan hiuksen rakennevaurioiden määrän mukaan. Esimerkkeinä tyvigeelit, aine voidaan valita myös olomuodon mukaan. Hiuksiin voidaan myös valita aine joka ei tuo hiuksiin pitkään säilyvää kiharaa ja tätä kutsutaan rakennekäsittelynesteeksi.

9, Miten erilaisille hiuslaaduille tarkoitetut permanenttilaadut eroavat ainesosien suhteen?
-Vähiten pelkistäviä ainesosia on rakennevaurioituneille hiuksille. Entistä enemmän pelkistäviä ainesosia löytyy taas lievästi rakennevaurioituneille hiuksille tarkoitetuista aineista. Eniten pelkistäviä ainesosia on täysin vaurioitumattomalle hiukselle.

10, Miten lisälämpö (esim. lämpökoneen käyttö) vaikuttaa permanenttiaineen tehoon vaikutusajalla?
- On hyvä muistaa kun käyttää lisälämpöä, että vedyn vapautuminen permanenttiaineesta on nopeampaa kuin huoneenlämmössä.

11, Miten nestemäiset, geelimäiset ja vaahtomuodossa olevat permanenttiaineet eroavat käytössä toisistaan?
-Kun hiusten tulee kastua kauttaaltaan permanenttiaineella, käytetään nestemäisiä tuotteita. Neste imeytyy hiukseen helposti, koska  hiusproteiini imee itseensä vettä ja siihen liuenneita ainesosia. Valmiiksi vaahtomaiset tuotteet nesteytyvät hetken kuluttua

12, Miksi permanenttiainetta rullille levitettäessä kannattaa tehdä se pienin erin, useampaan kertaan?
-Ehjärakenteisten hiusten solujen välissä oleva eikosaanihappo hylkii vesiliuosta, tämän takia ehjärakenteisiin hiuksiin mahtuu permanenttiainetta heikommin kuin rakennevaurioituneisiin hiuksiin. Tämän takia hiusten ehjärakenteiseen osaan kannattaa levittää permanenttiainetta pieninä erinä useampaan kertaan. Jos permanenttiaine pääsee valumaan asiakkaan hiuspohjaan ja sieltä kasvoille ja niskaan, on sitä käytetty liikaa tai on annosteltu liian suurina annoksina. On syytä muistaa, että tuote ärsyttää aina ihoa.

13, Hiuksissa on usein erilaisia rakennevaurioita eri osissa. Esimerkiksi osassa hiusta on luonnonhiusta ja osassa värjättyä/vaalennettua. Miten tämmöisen tilanteen voi ottaa huomioon permanenttiaineen levitysjärjestyksessä?
-Ehjärakenteisen luonnollisen hiuksen vaikutusaika on oltava pidempi kuin happivaurioisilla alueilla, jolloin vaurioista riippuen vaikutusaika voi olla huomattavastikkin lyhyempi. Esimerkiksi tilanteessa jossa hiuksissa on sekä luonnollista sekä vaalennettua hiusta, levitetään permanenttiaine ensin luonnolliselle hiukselle ja sen jälkeen vaurioituneelle osalle.

14, Miten voidaan päätellä vaikutusajan loppupuolella, milloin vaikutusaika voidaan keskeyttää ja kihara on "valmis" huuhdeltavaksi ja kiinnitysvaiheeseen?
-Ensinnäkin on tärkeää tota valmistajan antamia vaikutusaikoja. Kiharan pystyy kuitenkin tarkistamaan kiertämällä joitakin rullia auki varovasti. Riittävä määrä rikkisidoksia on katkennut, kun hius on menettänyt sille luontaisen jäntevyyden. Rullien avaaminen ei kuitenkaan ole suositeltavaa, koska kun rulla on avattu saattavat ne kiharat jäädä veltommiksi kuin muut osiot, kun rullausvaiheessa saatu jännite katoaa.

15, Mikä on kiinnitysaineen tärkein vaikuttava ainesosa?
-vetyperoksidi

16, Mitä hiuksen mikrorakenteessa tapahtuu, kun se kiinnitysvaiheessa kostutetaan kiinnitysaineella?
-Rikkiatomit tulee saada liitetyksi uudelleen toisiinsa permanenttiaineen vaikutusajan jälkeen. Tätä työvaihetta kutsutaan kiinnittämiseksi. Kiinnitysaineen sisältämästä hapettimesta vapautuneet happiatomit poimivat  rikkiatomeihin sitoutuneet vetyatomit mukaansa, jolloin lähimpänä toisiaan olevat rikkiatomit liittyvät jälleen spontaanisti eli itsekseen yhteen. Jokainen happiatomi tällöin sitoo kaksi vetyatomia ja reaktiosta syntyy vettä. Kiinnitysvaiheessa hiuksista valuva neste on vettä.

17, Useimpien permanenttiaineiden käyttöohjeissa mainitaan "välihuuhtelu" eli permanenttiaine huuhdellaan vedellä ennen kiinnitysaineen levittämistä, mitä kirjassa mainitaan tästä huuhtelusta?
-Hiukset voidaan huuhdella vedellä ennen kiinnitysaineen levittämistä, jos haluaa vähentää tioglykolihapon hajua joka jää hiuksiin. Permanentin kannalta välihuuhtelu on tarpeeton, joten sen voi jättää ihan hyvin pois. Ekologian kannalta runsas juoksevan veden käyttö on tuhlausta.

18, Miksi kiinnitysaine tulee levittää aina niskasta alkaen?
-Levitys kannattaa tehdä alhaalta ylöspäin, jolloin jokaiselle työvälineelle ja hiukselle saadaan laimentumatonta, tehokasta kiinnitysainetta.

19, Miksi valmistajan käyttöohjetta on noudatettava tarkasti kiinnitysaineen vaikutusajassa?
-Vaikutusajan ylittäminen tai jatkuva uuden kiinnitysaineen lisääminen hiuksiin vaikutusajalla aikaansaa hiuksiin lisää happivaurioita, jolloin kihara alkaa suoristua syntyvien happivaurioiden vuoksi. Hiukset jäävät suoremmiksi kuin oli tarkoitus, jos vaikutusaikaa lyhentää mikä vaarantaa rikkisidoksien kiinnittymisen. Tämän takia vaikutusaikoja on noudatettava kun jokainen valmistaja antaa omat vaikutusaikansa.

20, Mitä tarkoitetaan kaksivaiheisella kiinnityksellä?
-Useimmiten kiinnitys tehdään kaksivaiheisesti. Kiinnitysainetta levitetään rullien päälle mahdollisimman tasaisesti ensimmäisessä vaiheessa. Vaikutusajan jälkeen puretaan rullat pois. Rullat tulee purkaa varovasti hiuksia venyttämättä, eikä hiuksia saa kammata tai sormeilla. Toisessa vaiheessa kiinnitysainetta lisätään rullilta purettuihin hiuksiin varovasti hiuksia puristellen. Hiukset huuhdellaan vedellä toisen vaikutusajan jälkeen.

maanantai 8. toukokuuta 2017

Permanenttiaineet ja käyttöohjeet

2, Millaiset asiat vaikuttavat permanentissa rullaus-ja taivutussuuntien valintaan?
-Jotta tavoite saavutetaan, mihin hiusten on hiuksiston eri osissa kuljettava. Kun hius laskeutuu maan vetovoiman vaikutuksesta alaspäin, miltä kiharrettu hius näyttää. Mihin hiusten toivotaan kampautuvan valmiissa kampauksessa.

3, Kun hius ositetaan permanenttirullalle; milloin voidaan käyttää siks-saks-jakauksia?
-Kun halutaan selvän jakauksen näkymistä välttää. Tyven alueelle ei saada tasaisesti nousevaa kiharaa, kun siksak-sakarat aiheuttavat sen. Kun halutaan mahdollisimman epätasaisesti tyvestä nouseva kihara, ovat epätasaiset jakaukset suositeltavia silloin.

4, Väriä-ja kiharaa - kirjassa puhutaan rullaustekniikoista; mitä tällä termillä tarkoitetaan? 
- Tekniikoilla tarkoitetaan hiuksille tavoitteen mukaisen muodon antavien työvälineiden, kuten permanenttirullien, käyttötapoja.

5, Millaisia erilaisia rullia/kihartamisvälineitä permanentissa voi olla?



6, Selvitä mikä merkitys latvapaperin käyttämisellä rullauksessa on? Miten latvapaperi laitetaan osioon ennen rullausta?
-Helpotetaan latvahiusten tiukkaa ja tasaista kiertymistä rullan ympärille. Latvapaperi asetetaan pituussuunnassa latvojen yli niin, että hiusosio jää paperin ja rullan väliin. Kahta latvapaperia voidaan käyttää helpottamaan silloin jos latvat ovat ohuet ja epätasaiset. Epätasaisten latvojen kiertämistä helpottamaan latvapaperi voidaan taittaa paketiksi, puolittamalla sen kahtia.

7, Selvitä mitä tarkoitetaan:

a, ilmavuusrullaustekniikalla tarkoitetaan, sitä kun hiusosion kaikki hiukset nousevat hiuspohjasta ylöspäin mahdollisimman tasaisesti. Noudatetaan kimmoisan ja tasaisen rullauksen periaatteita.

b, syvyysrullaustekniikalla tarkoitetaan sitä, että hiusosion tyveen jää suoraa ja hiusosio kihartuu vain pituudesta ja latvasta. Tällä tavalla pystytään harvoin kimmoisaan ja tasaiseen  rullaustulokseen.

c,tyvirullaustekniikalla pyrkimyksenä on, että hiukset saadaan kohoamaan hiuspohjasta niin, että hiusten latvat eivät kiharru. Latvaosa jää näkyviin rullan ulkopuolelle ja nimensä mukaisesti vain hiusosion tyviosa kierretään rullalle. Sitä kimmoisamman tyvipermanentti tai tyvikohotus hiuksissa on, mitä enemmän hiusosiota pystytään venyttämään rullatessa. Kimmoisuus pidentää tyvikohotuksen kestoa.

d,kaksoisrullaustekniikassa on kaksi eri variaatiota. Kun pitkissä hiuksissa maan vetovoima kohdistuu niiden tyviosiin. Kaksoisrullaustekniikoita voidaan käyttää kun tavoitteena on tyvestä ilmavana pysyvä pitkien hiusten permanentti. Yksittäinen hiusosio rullataan kahdelle eri rullalle toisessa tekniikkavariaatiossa ja toisessa kahteen osaan jaettu hiusosio rullataan eri rullille.

e, spiraalirullaustekniikkassa hiusten pitää olla niin pitkät, että ne voidaan kiertää pystyasennossa olevan rullan ympärille spiraalille. Siksi tämä tekniikka soveltuu hyvin vain pitkille ja puolipitkille hiuksille. Spiraalikiharaa voidaan kiertää kahdella tavalla: joko kiertämällä hiusosio suorana rullan ympärille (nauhamaisesti) tai sitten kiertämällä hiusosiota itsensä ympäri ennen rullausta (kierteisesti).

8, Mitä on muistettava käytettäessä kampauspiikkejä permanenttirullien kanssa? 
-Samalla kampauspiikillä ei voi pitää montaa rullaa paikallaan pään kuperuuden vuoksi, sillä piikki on jäykkä ja se nostaa ja samalla kiristää reunimmaisia rullia. Permanenttiaine saattaa päästä hiustupen yläosaan, koska kiristyvät hiukset vetävät hiustupen suuaukkoja hiuspohjasta ulospäin. Jos permanenttiaine pääsee hiustupen yläosaan katkaisee se hiuksia.

9, Erilaisia permanenttituloksia:







Nykyaikana permanentteja on valtavasti erilaisia. Monelle tuleekin permanentti sanasta varmasti mieleen jokin vanhanaikaisen näköinen, mutta permanentteja tehdään paljon myös nuorille sekä miehille. Jokaiselle löytyy varmasti se oma ja oikea rullaustapa, millä saadaan hiukset näyttämään toivotulta. Mitä pienempi rulla on, sitä tiukempaa kiharaa saadaan ja mitä isommaksi rullan koko kasvaa niin sitä isompaa kiharaa saadaan. Rullauksen suunnat vaikuttaa aina siihen, miten hius laskeutuu ja miltä kihara näyttää.

Lähteet: Väriä ja kiharaa-kirja, kuvat google- kuvahaku

♥:Henna

tiistai 2. toukokuuta 2017

Permanentin ammattikäsitteet

1, Millaisia nimityksiä permanenttikäsittelyistä käytetään?
-Ilmavuusrullaustekniikka, noudatetaan kimmoisaa ja tasaista rullaustekniikkaa.
-Syvyysrullaustekniikka, tällä ei saada tasaista lopputulosta.
-Tyvirullaustekniikka, rullataan ainoastaan tyviosuudet jolloin saadaan hiuksita tuuhean näköiset.
-Kaksoisrullaustekniikka, nämä sopivat pitkille hiuksille jotka haluavat tyveä ilmavaksi.
-Pyramidirullaustekniikka, tässä tekniikassa tavoitteena on saada kuohkeutta latvaosuuksiin
-Spiraalirullaustekniikka, pitkät hiukset kierretään pystyasennossa olevan rullan ympärille, spiraalin muotoisesti. Ei sovellu lyhyille hiuksille.

2, Orto-ja parakeratiini, miten vaikuttavat siihen onko hius kihara vai suora?
- Hius on kihara, kun kaikkien kuitusolujen sisältämät orto-ja parakeratiinit sijoittuvat soluissa vastakkaisille puolille. Siksi kun ortokeratiini on kierteisenä lyhyempää kuin laskoksella oleva parakeratiini. Ortokeratiini jää spiraalin keskelle ja parakeratiini pidempänä ulkokierteelle, niin proteiinit kiertyvät spiraalille. Samalla lailla kun keratiinilaadut sijoittuvat sattumanvaraisesti kuitusolujen sisällä, hius on suora.

3, Rastakiharakimpun synty
- Kun hius voi olla kihara niin samalla lailla myös kierteellä pituussuunnassa itsensä ympäri. Niin kutsuttuja rastakiharakimppuja voi muodostua itsestään tälläisistä hiuksista.

4, Hiukset pestään aina ennen permanenttia. Hiuksen ollessa märkä mikä merkitys sillä on rullatessa orto-ja parakeratiinin kannalta?
- a- muoto on laskoksellista parakeratiinissa ja kierteistä ortokeratiinissa. Hiukseen imeytyessä vettä, se katkaisee vety-ja suolasidokset, jolloin parakeratiinin muoto säilyy laskoksellisena. Ortokeratiinin kierteet oikenevat sen sijaan ja keratiiniketjut muistuttavat parakeratiinin laskoksellisuutta. Vesimärkä hiusproteiinia sanotaan beeta-keratiiniksi. Hiuksen venymisen vesimärkänä mahdollistaa etenkin ortokeratiinin kierteiden oikeneminen.

5, Jos vesimärkä hius venyy huomattavan paljon rullauksen aikana, mistä se voi kertoa? 
- Vesimärän hiuksen venyessä erittäin paljon, se kertoo siitä että hiuksen rikkisidokset ovat katkenneet eli hius on voimakkaasti rakennevaurioitunut. Tällainen hius ei todennäköisesti kestä enää hapetus-pelkistyskäsittelyjä, kuten esimerkiksi permanenttia.

6, Miksi hius on pestävä huolellisesti shampoolla ennen rullausta?
- Hiuksen on tärkeää kostua tasaisesti tyvestä latvaan. jotta se voi venyä mahdollisimman tasaisesti. Hiuksen tyvessä ollessa luonnon rasvaa, talia, se estää veden imeytymisen tyviosiin, jolloin hius ei veny tyviosistaan samalla lailla kuin muualta. Sama ongelma on, jos hiuksen pinnalla on jotain vettä tehokkaasti hylkivää rasvamaista ainesosaa tai muovia. Näistä syistä permanentti olisi hyvä aloittaa hiusten pesulla.

7, Miksi on hyvä välttää liian voimakkaita pesuotteita hiuspohjassa ennen permanenttia?
- Permanenttiaineissa olevat ainesosat ärsyttävät ihoa joka tapauksessa. On hyvä muistaa, että sampoon sisältämät anioniset tensidit ärsyttävät myös ihoa.

8, Permanentti rullataan yleensä märkään hiukseen. Miksi kuivan hiuksen rullaamista ei yleensä suositella?
- Kuivaan hiukseen voidaan myös kiertää permanenttirullat, mutta tällöin keratiiniketjujen rikkisidoksia ei saada suhteessa toisiinsa paljonkaan siirtymään, sillä hius ei veny alfakeratiinimuodossaan. Vety-ja suolasidokset vesi katkaisee tällöin vasta siinä vaiheessa, kun permanenttiaine lisätään hiuksiin. Permanenttiaine on pääosin vettä ja siksi hius muotoutuu siten rullan mukaiseksi vasta vaikutusajan kuluessa. Pysyvää ja voimakasta kiharaa ei kuivaan hiukseen saada, sillä alkuperäiset rikkiatomit eivät ole rullauksen aikana etääntyneet toisistaan.

9, Jos tavoitteena on ollut tasaisesti jäntevä permanenttikihara, mutta lopputulos on epätasaisesti kihartunut, mistä se voi johtua? 
-Hiuksessa saattaa olla jäänteitä hoitoaineista kuten vahaa, rasvaa, rasvamaisia ainesosia tai muovia, koska ne liukastuttavat hiusta ja näin vaikeuttavat rullaamista, mistä saattaa tulla epätasainen rullaus. Jos hius venyy ja kiertyy epätasaisesti rullan ympärille, aiheuttaa tämäkin epätasaista kiharaa. Hiuksen pitäminen tasaisen kosteana koko rullauksen ajan, auttaa rullauksen jälen olevan tasaista kiharaa.

10, Mitä haittaa voi olla permanenttia edeltävästä hiusten pesusta?
-Pesu poistaa hiuspohjasta luonnollisen talin, joka suojaa ihoa permanenttiaineiden sisältämiltä ihoa ärsyttäviltä ainesosilta.
-Tasaisen venyvyyden ja kiristyksen ansiosta kiharasta tai taivutuksesta tulee tasainen ja täsmällinen silloin, kun tavoitteena on "luonnonkiharamainen" epätasainen tulos.

11,Väriä ja kiharaa-kirjassa verrataan syväpuhdistavaa shampoota astianpesuaineeseen, miksi? Soveltuuko se hiusten pesuun ennen permanenttia?
-Muovit jotka muodostavat hiusten pintaan kovan kalvon lähtevät hiuksen pinnasta pois monesti sellaisella shampoolla, jossa anionisten tensidien pitoisuus on merkittävä. Runsaasti tälläisiä anionisia tensidejä sisältäviä shampoita myydään usein nimikkeillä "syväpuhdistava shampoo" tai "yleisshampoo". Ne ovat tensidikoostumukseltaan astianpesuaineiden kaltaisia. Eli kyllä soveltuu.

12, Ennen permanentin rullausta hiuksiin voidaan lisätä hoitoaineita. Monissa permanenttituotteissa on oma rakennepaikkaava hoitotuote. Mitä hyötyä näistä tuotteista voi olla permanentin onnistumisen kannalta?
-Poistaa hiusten sähköisyyttä, kosteuttaa niitä, pehmittää eli tekee pehmeän tuntuisiksi, muodostaa suojaavaa kalvoa niiden pinnalle tai suojaa hiusta uv-säteilyltä.

13, Permanentissa käytettävät työvälineet ja niiden merkitykset:

a, Suojauksen: Asiakkaan suojaamiseen kosteutta läpäisemätön kappa ja niskaliuska. Nauhavanulla voidaan estää permanenttiaineen valuminen asiakkaan kasvoille. Parturi-kampaajan tulee käyttää kertakäyttökäsineitä.

b, Rullaamisen: Permanenttikampa, jonka piikit eivät saa naarmuttaa asiakkaan hiuspohjaa. Rullattava osio saadaan kammattua mahdollisimman sileäksi. Latvapaperi, helpottamaan hiusten tasaista kiertymistä. Permanenttirullat, kiinnitetään paikoilleen kumi-tai silikonilenkillä, kampauspiikillä tai työvälineessä itsessään olevalla kiinnittimellä.

c, Tuotteen levittäminen; Permanenttineste, voidaan levittää hiuksille omasta nokallisesta tuotepakkauksesta.

d, Tuotteen vaikutusaika: Hiukset voidaan peittää muovihupulla-tai kelmulla vaikutusajalla lämmön tasaamiseksi. Erilaisia lämpölaitteita voisaan käyttää lisäksi.

e, Kiinnittämisen aikana: Kiinnitysaine voidaan levittää kiinnitysainepullon nokalla, levityssienellä tai nokkapullolla. Astia ja mitta tarvitaan tuotteen laimentamiseen.

14, Permanentissa voidaan käyttää monipuolisia työvälineitä. Joskus hiukset halutaan laineille, joskus suoraksi jne. Millä työvälineillä hiukset saadaan permanentissa taipumaan pyöreään kiharaan?
-Permanenttirullilla, patukoilla tai muilla vastaavilla pyöreillä työvälineillä.

15, Mitkä kaikki asiat vaikuttavat valmiin permanentin kokoon?
-Hiuksen pysyvät rakennevauriot hiuksen eri osissa, hiusten jännittyminen eli venyminen rullauksen aikana, rullan koko sekä hiusten pituus. Kiharaan kokoon vaikuttavat lisäksi myös permanenttiaineen sopivuus, onko aine levittynyt tasaisesti hiukseen, onko vaikutusaika ollut oikea sekä tehdäänkö permanentin kiinnitysvaihe asianmukaisesti.

16, Miksi voimakkaasti rakennevaurioituneeseen hiukseen ei voi saada aikaiseksi jäntevää kiharaa? 
-Rakennevaurioituneilla alueilla jäljellä olevat rikkisidokset saattavat katketa prosessin aikana melkein kokonaan ja ei kiharru tai kiharasta tulee erittäin velttoa. Rakennevaurioituneeseen hiukseen tehty kiharrus suorenee nopeasti, sillä ilman hapen ansiosta hiusten kiharuutta ylläpitäviä rikkisidoksia katkeaa koko ajan. Jos tälläiseen hiukseen tehdään vielä hapettavia käsittelyjä kihara suorenee entisestään.

17, Väriä ja kiharaa kirjassa on esitelty muuttujia, jotka vaikuttavat kiharan kokoon ja muotoon permanentissa. Mikä vaikutus kiharan kokoon on sillä, kuinka paksu kerros hiusta kiertyy rullan ympärille? Miten hiuksen pituus vaikuttaa samaan asiaan?
- Mitä paksumpi kerros hiusta kiertyy rullan ympärille niin sitä loivempaa kiharasta tulee. Mitä pidempi hius on sitä loivemmalta saattaa kihara näyttää.

18, Miksi tyvialueen kihara vaikuttaa usein loivemmalta kuin latvan kihara, kun kyseessä on pitkä hius?
-Maan vetovoima vaikuttaa hiuksiin. Mitä pidempi hius on, sitä enemmän maan vetovoima vetää sitä kohti maata, jolloin kauimpana maasta oleva tyvialueen kihara näyttää suoremmalta kuin latvat. Vaikutus on sama kuin hiusten latvoissa olisi painot.

♥:Henna

maanantai 24. huhtikuuta 2017

Permanentti-historiasta nykypäivään

Ensimmäiset kiharat on lähtöisin luvulta 1872 ja sen on keksinyt Marcel Grateau. Marcel keksi puristuspihdit ja ne toimivat siten, että ne kuumennettiin tulen yllä ja sitten painettiin hiukseen. Pihtien lämpö pystyttiin tarkastamaan siten, että ne painettiin sanomalehteen ja jos lehti paloi hieman, lämpötila oli sopiva. Tangot piti pitää irti hiuspohjasta niin näin tapa oli turvallinen ja tällä tavoin saatiin aikaiseksi kaksiulotteiset laineet.


Ensimmäisen varsinaisen permanentin keksi 1900-luvun aluilla Saksalainen parturi-kampaaja Karl Nessler kun hän alkoi yhdistelemään osasia Grateaun menetelmään. Tämä oli ensimmäinen pysyvä kiharrusmenetelmä, joka sopi ihmisille. Aikaisemmin oli kehitelty kiharoita peruukkeihin, mutta niihin käytettävät aineet olivat liian voimakkaita ihoa vasten. Nesslerin keksintö sopi vain pitkähiuksisille.

Nesslerin kehitelmässä hiukset kostutettiin alkaalisessa liuoksessa, jossa kirjoitusten mukaan oli käytetty vettä ja lehmän virtsaa. Sen jälkeen hiukset kieritettiin metallisten sauvojen ympärille, jotka yhdistettiin sähköiseen lämmityskoneeseen. Koko kiharruksessa meni suunnilleen kuusi tuntia ja hiukset kuumennettiin sataan asteeseen. Luvut vaihtelivat mutta yhteen kiharrukseen meni noin 12 messinkitankoa. Yhden paino oli noin 1kg. Vaijereiden avulla kuumat messinkitangot pidettiin ylhäällä, jotta ne ei koskisivat päänahkaan,ne roikkuivat isommasta telineestä. Ensimmäiset kokeet Nessler teki vaimolleen ja onnistui pariinkin otteeseen polttamaan hänen hiuksensa. Pikkuhiljaa keksintö tuli suositummaksi ja 1906 keksintö oli suosittu jo pitkien hiusten keskuudessa.


Pikku hiljaa permanenttia alettiin siitä kehittämään helpompaan ja turvallisempaan suuntaan. 1917 vuonna Sveitsiläinen Eugene Suter ja Espanjalainen Isidoro Calvete yhteistuumin keksivät uudenlaisen pienemmän koneen, millä pystyi kihartamaan tyven myös ja näin lyhyidenkin hiusten kihartaminen oli mahdollista.


1930 lukuun mennessä permanentit olivat yleistyneet paljon. Mitään varsinaista yhtä oikeaa tapaa ei ollut vaan jokainen kampaaja teki sen vähän omalla tyylillään mikä oli heistä paras ja omimman tuntuinen. Kampaajat kokeilivat kuitenkin erilaisia tekniikoita, jotta löytäisivät parhaimman ja vähiten aikaa vievän tekniikan.

Arnold F. Willatt vuonna 1938 keksi kylmärullauksen, johon ei siis tarvinnut koneita tai lämpöä ollenkaan. Hius käärittiin rullan ympärille ja hiukseen laitettiin ammonium tioglykolaattia, joka avaa hiuksen rikkisillat ja sitten hius suljettiin vetyperoksidilla. Tässä kesti noin 6-8 tuntia huoneenlämmössä.

Ammoniakin sijaan nykyään käytetään natrium tioglykolaattia ja tällä kestää n. 15-30 minuuttia vaikuttaa, minkä jälkeen laitetaan kiinnitysaine.



Nykyaikainen permanentti kihara on ehkä sellainen suht loiva, eikä mikään kauhean säkkärä. Pitkään hiukseen suht luonnolliset kiharat.

Permanentti kiharaa:



Kampaus kiharaa:




Eroa permanentti kiharoiden ja kampauskiharoiden välillä on ehkä siinä että permanentti kihara on tiuhempaa ja kiharaisempaa. Pieni tiukka kihara pysyy koko hiusten pituudelta.

Permanentti on keksitty ehkä siten, että usein suorahiuksiset haaveilevat pitkäaikaisista kiharoista hiuksista. Siinä on bisnes ideaa, että annetaan asiakkaalle mahdollisuus saada pitkäaikaiset kiharat. Kun se, että jos permanenttia ei olisi keksitty, pitäisi kiharat ehkä sitten väsätä joka päivä itse. Eroaahan permanentti kihara myös itse tehdyistä kiharoista aika tavalla, riippuen tietysti millaiset permanentti kiharat sekä kiharat itse tehdään. Permanentti kiharat ovat myös luonnollisemmat kuin itse tehdyt kiharat.

Permanentteja voisi mielestäni yrittää kehittää vielä sellaiseen suuntaan, että se olisi ystävällisempää hiuksille sekä monenlaisia vaihtoehtoja, että varmasti jokaiselle löytyisi hyvä ja oikea valinta.

Lähteet:google ja googlen kuvahaku

♥:Henna

tiistai 18. huhtikuuta 2017

Värien vuodenajat, Muodin pyörä

1. Pohdiskelua mitä tarkoitetaan käsitteellä tyyli, kun puhutaan pukeutumisesta tai hiuksista? Miten se eroaa muoti-tai trendi-käsitteistä? 
-Omasta mielestä tyyli on jokaisella ihmisellä hiukan omanlainen. Tyyli muovautuu läpi elämän koko ajan vähän erilaiseen ja omamman laiseen suuntaan. Käsite muoti ja trendi omasta mielestä kertoo yleisesti mitkä asiat vaatteissa/hiuksissa on minäkin aikana pinnalla. Ihminen ei luo tätä itselleen vaan ottaa vaikutteita muilta ihmisiltä ja ulkopuolelta.

Richard Corson on kehittänyt Muodin pyörän lähinnä teatterikampaajien käyttöön, tämän avulla on voitu suunnitella kaikkiin rooleihin sopivat hiukset. Sosiaalisen ryhmän avulla sijoittamalla roolihahmon muodin pyörälle sekä määrittelemällä hahmon tarpeen tulla huomatuksi/välttää huomiota sekä muuttumisvalmiuden/ vakiintuneisuuden ammattilainen on voinut valita näytelmän tapahtumavuoden muodista sopivan määrän roolihahmon hiusten ja meikin suunnitteluun.

Muodin pyörän hyödyntäminen ammatissa:
Muodin pyörä auttaa siinä mielessä tässä ammatissa, että sen avulla voi miettiä minkälainen kampaus tai väri kullekkin asiakkaalle sopii. Auttaa hahmottamaan asiakkaan yksilöllisiä piirteitä ja kertomaan minkälaiset hiukset hänelle on eduksi.

Värivuodenaika-ajatteluun perehtyminen värianalyyseissa:

Kevät-ihminen: Kevät-ihmisen hiuksissa löytyy punapigmenttiä. Ihoa kutsutaan keltapohjaiseksi ja siihen voi tulla pisamia. Silmät ovat vihreät tai siniset ja kevät ruskettuu helposti. Värimaailmasta löytyy heleitä ja kirkkaita värejä kuten omenan vihreää ja korallia.

Kesä-ihminen: Vaalea ja kuulas iho on hyvä tunniste. Ihoa kutsutaan punapohjaiseksi. Hiukset ovat neutraalisti maantienharmaat/vaalean/keskiruskeat ja silmät siniset/siniharmaat. Ruskettuminen on vähäistä. Pehmeät puuterimaiset pastellisävyt ovat kesän värimaailmaa.

Syksy-ihminen: Syksyltä löytyy myöskin punapigmenttiä hiuksista ja ruskeat silmät. Ruskettuminen on myöskin helppoa. Kevään lailla syksy-ihmisen iho on keltapohjainen. Värimaailma koostuu eri lämpimistä ruskean sävyistä.

Talvi-ihminen: Tätä tyyppiä voisi kutsua lumikiksi sillä iho on vaalea ja kuulas. Hiukset ovat joko ihan vaaleat tai sitten luonnostaan tummat, jopa mustat. Siniset tai ruskeat silmät. Voimakkaat värit ovat värimaailmaa. Talvi on ainut tyyppi, jonka värikartasta löytyy musta.

Miksi työn suunnittelun kohdalla ei ole järkevää nopeuttaa työtahtia?
- Muutamien työn suunnitteluun käytettävien minuuttien aikana asiakkaalle luodaan tärkeä, henkilökohtainen kokemus siitä, että hän ja hänen mielipiteensä ovat tärkeitä työn onnistumisen kannalta. Palvelutapahtumasta muodostuu yksilöllinen ja korkealaatuinen sekä huolellinen suunnittelu mahdollistaa asiakkaan palveluodotusten ylittämisen, ei siis pelkästää saavuttamista.

Muutamia hyviä kysymyksiä mitä asiakkaalle voi esittää työn suunnittelun aikana: 
Mikä asiakkaalle on tärkeintä hiuksissaan? Voisiko hän ajatella että kokeiltaisiinkin jotain toista juttua? Miksi hän pitää jostain tietystä mallista ja miksi ei pidä jostain toisesta? Mikä tekee kotona hiusten viimeistelystä hankalaa? Mitkä ovat olleet hänen elämänsä parhaat hiukset?

Asioita joita havaitsen työn suunnittelun aikana ilman, että kysyn niitä asiakkaalta:
Vartalon rakenne, pään muotoihin, asiakkaan värit. Tulkinnat asiakkaan muodikkuuden tarpeesta ja muutosvalmiudesta. Muut samanaikaiset palvelut, naisellisuuden tai miehekkyyden ilmentämisen tarve sekä asiakkaan ikä.

Tyylisuositus annetaan sopivan laajuisena aina, jokaisella, palvelukerralla, jokaiselle asiakkaalle. Niin uusille kuim vanhoillekkin asiakkaille. Ammattilaisen tehtävänä on viedä omilla, asiakkaan toiveisiin perustuvilla suosituksillaan asiakkaan toivetta vielä eteenpäin, jalostaen ja täydentäen sitä.

Miten asiakas hyötyy värin tyylisuunnittelusta, mitä sillä voidaan saada aikaan? 
Ammattilainen hakee siinä asiakkaalleen hänelle ihanteellisia värejä. Oikeilla värivalinnoilla saadaan asiakkaan iho näyttämään hyvinvoivalta ja silmät kirkkailta. Oikeilla hiusvärin tummuusastevalinnoilla hakea ihanteellisia vartalon osien mittasuhteita, kasvojen soikeaa muotoa, sillä tummat ja vaaleat värit vaikuttavat kokemukseen hiusten ja niiden osien koosta.
Ammattilainen suosittelee hiusvärejä asiakkaalle niiden luomien mielikuvien vuoksi. Hiusvärin oikealla valinnalla voidaan korostaa asiakkaan yksilöllistä naisellisuutta tai miehekkyyttä sekä auttaa häntä tulemaan huomatuksi haluamallaan tavalla.

Asiakkaan omien luonnollisten värien analysointi, mitä asioita havannoidaan
Havannoin asiakkaan vaatetuksen, ihon ja hiusten sekä parran värejä. Otan huomioon valaistusolosuhteiden, kokonaisvalaistuksen määrän ja hiusten pinnan rakenteen lisäksi värin ulkonäön muodostumiseen vaikuttaa ainakin riittävän laajalta näkökentän alueelta välittyvä kokonaiskuva sekä välittömästi kohdeväriin rajautuva ympäristö.

Miten tummia värisävyjä voi visuaalisesti hyödyntää värin tyylin suunnittelussa?
Tummien hiusten lähellä oleva ihoalue voi näyttää suuremmalta kuin onkaan, sillä voisi saada todella pieni/kapea kasvoisen näyttämään vähän suuremmalta halutessaan. Jos tyyli sopii kantajalleen niin tumma hiusväri vaalentaa vaaleaa ihonväriä entisestään, sillä voi saada aikaan upeita lumikkeja.
Vähän tummempaan ihonväriin tummat hiukset sopivat tietysti todella hyvin.



Mitä vaaleilla väreillä voi ilmentää
Vaaleat värit ovat kevyitä, nousevia, valoisia. Kampauksissa vaalea väri tai sen osa näyttävät suuremmalta ja korkeammalta olevalta.



Lopuksi vielä katsellaan miten muodin ympyrän neljä eri lohkoa eroavat toisistaan ja mitä ne merkitsevät:

Muodikkaat

Perusryhmä, johon muita ryhmiä verrataan. Kuuluu pieni joukko edelläkävijöitä joita laajemmat massat seuraavat.




Konservatiivinen

Noudattelee kulloinkin vallitsevan hiusmuodin muotoja, linjoja ja värejä yksinkertaistetulla tavalla. Henkilöt kuuluvat, jotka käyttävät esimerkiksi edellisenä kautena hiusmuodissa olleita linjoja. 


Persoonallinen

Persoonalliseen ryhmään kuuluvalla voi olla huolellisesti muotoillut ja viimeistellyt hiukset, mutta tavoite on osoittaa persoonallisuutta eikä kopioida muotia. Jokaisella oma tyylinsä. 



Omaperäinen

Edustaa vain henkilökohtaista makusuuntausta tai halua olla erilainen, tulla huomatuksi tai halua mahtailla tyylillään. 




Lähteet:

Materiaali: Mirva Muona: Hyvännäköinen
Kuvat: google-haku

♥:Henna