maanantai 22. toukokuuta 2017

Permanentin kemiaa

2, Hiuksen mikrorakenne koostuu kolmenlaisista kemiallisista silloista. Mitkä nämä sillat ovat? Millä niistä on suurin merkitys hiuksen pysyvän kihartumisen kannalta?
-Suolasidoksia, vetysidoksia ja rikkisidoksia. Rikkisidokset ylläpitävät muotoa sekä hiuksen rakenteen koossapysymistä.

3, Kuvaa lyhyesti permanentin prosessi eli mitä työvaiheita permanenttiin kuuluu?
- Prosessi alkaa hiusten pesulla, keratiinirakenteessa olevat vety- ja suolasidokset katkaisee vesi. Shampoon tensidit tehostavat veden vaikutusta.
-Hiustenpesun jälkeen hiukset kierretään tai asetetaan rullille tai taivuttimille. Kun hiukset on kierretty rullille niihin levitetään permanenttineste ja se vaikuttaa tarpeellisen ajan.
-Jos halutaan vähentää permanenttiaineen hajua hiuksissa, voidaan ne kevyesti huuhdella juoksevalla vedellä vaikutusajan jälkeen. Sen jälkeen rullilla oleviin hiuksiin lisätään kiinnitysneste. Vaikutusajan jälkeen rullat puretaan ja hiuksiin lisätään kiinnitysneste. Taas vaikutusajan jälkeen hiukset huuhdellaan vedellä ja tarpeen mukaan lisätään hoitoaine.
-Kuivaaminen kampaukseen päättää permanenttikäsittelyn. Vesu poistuu hiuksista ja vety-ja suolasidokset palaavat ennalleen.

4, Mitkä ovat permanenttiaineen vaikuttavat ainesosat ja mikä on niiden tehtävä tuotteessa?
-Permanenttiaineen vaikuttava ainesosa on pelkistin eli vetyatomeja luovuttava ainesosa. Tavallisin pelkistin on tioglykolihappo. Se luovuttaa vetyä.

5, Miksi permanenttiaine sisältää aina jotain emäksistä ainesosaa? Mitkä ovat yleisimmät permanenttiaineessa käytettävät emäkset? Millä tavalla ne ovat kirjan mukaan erilaiset?
-Emäksisen ainesosan tehtävä on auttaa pelkistävää ainesosaa luovuttamaan vetyä. On kuitenkin hiuksen kannalta täysin yhdentekevää käytetäänkö emäksenä ammoniakkia vai etanoliamiinia.

6, Mitä hiuksen mikrorakenteessa tapahtuu, kun se kostutetaan permanenttiaineella?
-Useimmat pelkistimet voivat luovuttaa vetyatomeja emäksisessä liuoksessa. Hiukseen päästyään vetyatomit sitoutuvat hiuksen rikkiatomeihin ja katkaisevat rikkisidoksen. Permanenttivalmisteiden tuottajat lisäävät permanenttiliuoksiin ihanteellisen määrän pelkistintä, jotta riittävä, muttei liian suuri määrä rikkisidoksista katkea suositeltujen vaikutusaikojen kuluessa. Sitä enemmän, vetyjä vapautuu ja sitä useampi rikkisidos katkeaa, mitä kauemmin permanenttiaine vaikuttaa hiuksissa.

7, Kuinka paljon eroa on emäs-ja hapanpermanenttien pH-arvoissa? Mitä hyötyä hiukselle on hapanpermanenttien käyttämisestä?
-Emäspermanenttien pH on 7-8 kun taas hapanpermanenttien pH voi olla 6-7. Aidon hapanpermanentin mahdollinen hyöty perustuu siihen, että se ei neutraalina tai hieman happamana liuoksena ärsytä ihoa niin voimakkaasti kuin emäksiset liuokset. Lisäksi glyseryylitioglykolaatti luovuttaa vetyä huomattavasti heikommin kuin muut pelkistimet, jolloin se soveltuu lähinnä erittäin voimakkaasti rakennevaurioituneiden hiusten kihartamiseen.

8, Mihin permanenttiaineen valinta perustuu? 
-Aine valitaan hiuksen rakennevaurioiden määrän mukaan. Esimerkkeinä tyvigeelit, aine voidaan valita myös olomuodon mukaan. Hiuksiin voidaan myös valita aine joka ei tuo hiuksiin pitkään säilyvää kiharaa ja tätä kutsutaan rakennekäsittelynesteeksi.

9, Miten erilaisille hiuslaaduille tarkoitetut permanenttilaadut eroavat ainesosien suhteen?
-Vähiten pelkistäviä ainesosia on rakennevaurioituneille hiuksille. Entistä enemmän pelkistäviä ainesosia löytyy taas lievästi rakennevaurioituneille hiuksille tarkoitetuista aineista. Eniten pelkistäviä ainesosia on täysin vaurioitumattomalle hiukselle.

10, Miten lisälämpö (esim. lämpökoneen käyttö) vaikuttaa permanenttiaineen tehoon vaikutusajalla?
- On hyvä muistaa kun käyttää lisälämpöä, että vedyn vapautuminen permanenttiaineesta on nopeampaa kuin huoneenlämmössä.

11, Miten nestemäiset, geelimäiset ja vaahtomuodossa olevat permanenttiaineet eroavat käytössä toisistaan?
-Kun hiusten tulee kastua kauttaaltaan permanenttiaineella, käytetään nestemäisiä tuotteita. Neste imeytyy hiukseen helposti, koska  hiusproteiini imee itseensä vettä ja siihen liuenneita ainesosia. Valmiiksi vaahtomaiset tuotteet nesteytyvät hetken kuluttua

12, Miksi permanenttiainetta rullille levitettäessä kannattaa tehdä se pienin erin, useampaan kertaan?
-Ehjärakenteisten hiusten solujen välissä oleva eikosaanihappo hylkii vesiliuosta, tämän takia ehjärakenteisiin hiuksiin mahtuu permanenttiainetta heikommin kuin rakennevaurioituneisiin hiuksiin. Tämän takia hiusten ehjärakenteiseen osaan kannattaa levittää permanenttiainetta pieninä erinä useampaan kertaan. Jos permanenttiaine pääsee valumaan asiakkaan hiuspohjaan ja sieltä kasvoille ja niskaan, on sitä käytetty liikaa tai on annosteltu liian suurina annoksina. On syytä muistaa, että tuote ärsyttää aina ihoa.

13, Hiuksissa on usein erilaisia rakennevaurioita eri osissa. Esimerkiksi osassa hiusta on luonnonhiusta ja osassa värjättyä/vaalennettua. Miten tämmöisen tilanteen voi ottaa huomioon permanenttiaineen levitysjärjestyksessä?
-Ehjärakenteisen luonnollisen hiuksen vaikutusaika on oltava pidempi kuin happivaurioisilla alueilla, jolloin vaurioista riippuen vaikutusaika voi olla huomattavastikkin lyhyempi. Esimerkiksi tilanteessa jossa hiuksissa on sekä luonnollista sekä vaalennettua hiusta, levitetään permanenttiaine ensin luonnolliselle hiukselle ja sen jälkeen vaurioituneelle osalle.

14, Miten voidaan päätellä vaikutusajan loppupuolella, milloin vaikutusaika voidaan keskeyttää ja kihara on "valmis" huuhdeltavaksi ja kiinnitysvaiheeseen?
-Ensinnäkin on tärkeää tota valmistajan antamia vaikutusaikoja. Kiharan pystyy kuitenkin tarkistamaan kiertämällä joitakin rullia auki varovasti. Riittävä määrä rikkisidoksia on katkennut, kun hius on menettänyt sille luontaisen jäntevyyden. Rullien avaaminen ei kuitenkaan ole suositeltavaa, koska kun rulla on avattu saattavat ne kiharat jäädä veltommiksi kuin muut osiot, kun rullausvaiheessa saatu jännite katoaa.

15, Mikä on kiinnitysaineen tärkein vaikuttava ainesosa?
-vetyperoksidi

16, Mitä hiuksen mikrorakenteessa tapahtuu, kun se kiinnitysvaiheessa kostutetaan kiinnitysaineella?
-Rikkiatomit tulee saada liitetyksi uudelleen toisiinsa permanenttiaineen vaikutusajan jälkeen. Tätä työvaihetta kutsutaan kiinnittämiseksi. Kiinnitysaineen sisältämästä hapettimesta vapautuneet happiatomit poimivat  rikkiatomeihin sitoutuneet vetyatomit mukaansa, jolloin lähimpänä toisiaan olevat rikkiatomit liittyvät jälleen spontaanisti eli itsekseen yhteen. Jokainen happiatomi tällöin sitoo kaksi vetyatomia ja reaktiosta syntyy vettä. Kiinnitysvaiheessa hiuksista valuva neste on vettä.

17, Useimpien permanenttiaineiden käyttöohjeissa mainitaan "välihuuhtelu" eli permanenttiaine huuhdellaan vedellä ennen kiinnitysaineen levittämistä, mitä kirjassa mainitaan tästä huuhtelusta?
-Hiukset voidaan huuhdella vedellä ennen kiinnitysaineen levittämistä, jos haluaa vähentää tioglykolihapon hajua joka jää hiuksiin. Permanentin kannalta välihuuhtelu on tarpeeton, joten sen voi jättää ihan hyvin pois. Ekologian kannalta runsas juoksevan veden käyttö on tuhlausta.

18, Miksi kiinnitysaine tulee levittää aina niskasta alkaen?
-Levitys kannattaa tehdä alhaalta ylöspäin, jolloin jokaiselle työvälineelle ja hiukselle saadaan laimentumatonta, tehokasta kiinnitysainetta.

19, Miksi valmistajan käyttöohjetta on noudatettava tarkasti kiinnitysaineen vaikutusajassa?
-Vaikutusajan ylittäminen tai jatkuva uuden kiinnitysaineen lisääminen hiuksiin vaikutusajalla aikaansaa hiuksiin lisää happivaurioita, jolloin kihara alkaa suoristua syntyvien happivaurioiden vuoksi. Hiukset jäävät suoremmiksi kuin oli tarkoitus, jos vaikutusaikaa lyhentää mikä vaarantaa rikkisidoksien kiinnittymisen. Tämän takia vaikutusaikoja on noudatettava kun jokainen valmistaja antaa omat vaikutusaikansa.

20, Mitä tarkoitetaan kaksivaiheisella kiinnityksellä?
-Useimmiten kiinnitys tehdään kaksivaiheisesti. Kiinnitysainetta levitetään rullien päälle mahdollisimman tasaisesti ensimmäisessä vaiheessa. Vaikutusajan jälkeen puretaan rullat pois. Rullat tulee purkaa varovasti hiuksia venyttämättä, eikä hiuksia saa kammata tai sormeilla. Toisessa vaiheessa kiinnitysainetta lisätään rullilta purettuihin hiuksiin varovasti hiuksia puristellen. Hiukset huuhdellaan vedellä toisen vaikutusajan jälkeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti