maanantai 3. lokakuuta 2016

Hiuksen ja ihon rakennetta

Hiuksen synty ja kasvu
-Tapahtuu hiusnystystä jatkuvan solujakauksen seurauksena. Karvatupen suojassa hiuskarva muodostuu ja kasvaa. Hiusnystyt tuottavat koko ajan uutta solukkoa, mikä työntää jakautuvaa solukkoa ylöspäin.

Hiuksen rakenne ja rakenteen osien merkitys
Hiuksen ihonalainen osa

Hiuksen ihonpäällisen osaan kuuluu taas

1.Suomu eli pintakerros
2.Kuitukerros
  -Kuitukerroksen solu
  -Makrosäikeet
  -Mikrosäikeet
  -Protosäikeet
3.Ydinkerros

Osien merkitys : Karvatuppi kulkee dermiksestä epidermiksen läpi ihon pintaan. Karvatupen pohjaosaa kutsutaan hiusnystyksi (papilla), josta hius syntyy jatkuvan solunjakautumisen seurauksena. Hiusnystyn yläosassa ovat melanosyytit, joista hiuksen väriaine (melaniini) muodostuu. Hiusnystyn sisällä on hiussuonisto, joka kuljettaa ravinteikasta ja hapekasta verta soluille. Pehmeät ja hauraat Henlen ja Huxleyn kalvot ympäröivät hiusnystyä ja suojaavat hiuksen ihonalaista osaa, hiusjuurta.

Hiuksen kasvuvaiheet

Hiusten kasvussa on kolme vaihdetta, joiden aikana hius syntyy, kasvaa, lopettaa kasvunsa ja irtoaa. Tätä sanotaan hiusten elinkaareksi.

1. Kasvuvaihe (angeenivaihe)
-Kasvuvaihe kestää 2-6 vuotta, mutta ihmisen ikääntyessä se lyhenee. Solut jakaantuvat ja työntävät keratinisoituvia soluja karvatupessa ylöspäin. Hiuksista 85-90 prosenttia on normaalisti kasvuvaiheessa.

2. Siirtymävaihe, välivaihe, ylimenovaihe (katageenivaihe)
- Kestää noin kaksi viikkoa, tämän aikana hiusten kasvu loppuu solujen jakaantumisen loppumisen myötä. Hius ei irtoa vielä ilman mekaanista rasitusta. Hiuksista on noin prosentin verran tässä siirtymävaiheessa joka kestää 1-3 viikkoa.

3. Lepovaihe (telogeenivaihe)
- Kestää 2-4 kuukautta, tämän aikana hius irtoaa hiuspohjasta. Uusi hius kehittyy lepovaiheen loppupuolella hiusnystystä ja hiuksen uusi kasvuvaihe alkaa. Noin 10-15 prosenttia hiuksista on lepovaiheessa yhäaikaisesti.

Hiusten ominaisuuksia 

Erirotuisilla ihmisillä hiuslaatu vaihtelee suuresti. On tärkeää, että kampaaja tuntee hiusen ominaisuuksien erityispiirteet, ammattitaito voi kehittyä.

Hiusten rodulliset ominaisuudet voidaan jakaa kolmeen ryhmään:

1. Valkoiseen eli kaukasialaisen rodun hiuslaatu vaihtelee eniten. Suomalaisten ja muiden skandinaavien hiukset ovat selvästi läpimitaltaan ohuemmat, väriltään vaaleammat ja herkemmät käsittelyille kuin esimerkiksi keski-ja eteläeurooppalaisten ihmisten.

2. Keltaiseen eli mongoloidiseen rotuun kuuluu kiinalaiset, japanilaiset, eskimot ja intiaanit. Heidän hius on suora, musta, paksu ja vastustuskykyinen. Läpileikkauksen muoto on melkein aina pyöreä.

3. Mustaan eli negroidiseen rotuun kuuluvat musta-ja tummaihoiset ihmiset. Heidän hiuslaatu on ohuempi kuin mongoloidinen. Se on tiukasti kierteinen, spiraalimaisen kihara. Läpileikkauksen muoto on elliptinen tai jopa nauhamaisen litteä. Hiuksen paksuus on silminnähden vaihteleva, mikä johtuu sen muodosta.

Hiuksen rakenteelle tyyppillisiä ominaisuuksia ovat joustavuus, venyvyys, taipuisuus, kohoaminen, paksuus, kiilto ja sähköisyys.

Ihon rakenne

Tehtiin koulussa ryhmätöitä, joissa jokaisella ryhmällä oli oma aiheensa ja piti käyttää luontoa hyväksi ja tehdä taideteos. Tässä yhden ryhmän taideteos ja samalla näkyy ihon rakenne.


Ihon tehtävät
-Ihon pintakerroksen, epidermiksen, tehtävä on suojata elimistö mekaanisesti, fysikaalisesti, kemiallisesti ja mikrobiologisesti. Vesivarastona toimii dermis antaen mekaanista suojaa. Subkutis on alin kerros ja se pehmentää iskuja ja toimii rasvavarastona ja lämpöeristeenä. Ihon ikääntyessä sen toiminnot hidastuvat ja ihon rakenne muuttuu.Solujen uusiutuminen ja talin ja hien eritys hidastuvat, puolustuskyky heikkenee ja lämmönsäätely sekä tuntoaistimukset häiriintyvät.

Pohdiskelua hilseilystä

Hilseily, kiihtynyt solujen tuotanto on hiuspohjan epätasapainotila, joka ilmenee ihon pinnan näkyvänä hilseilynä kuolleen pintasolukon kasaantuessa. Hilseongelmainen hiuspohjan iho uusiutuu noin 20 päivässä eli huomattavasti nopeammin kuin tavallinen iho. 

Syytä hilseilyyn ei aina pystytä selvittämään, koska se voi olla seurausta monista eri tekijöistä. Kuten esimerkiksi hormonitoiminnasta, ravitsemuksesta, säävaihteluista tai väärästä kotihoidosta. Hiuspohjan liian usein toistuva pesu tai kuivattava pesutuote voivat  vaikuttaa myös hilseilyyn ja sen voimakkuuteen.

♥:Henna

1 kommentti: