maanantai 24. huhtikuuta 2017

Permanentti-historiasta nykypäivään

Ensimmäiset kiharat on lähtöisin luvulta 1872 ja sen on keksinyt Marcel Grateau. Marcel keksi puristuspihdit ja ne toimivat siten, että ne kuumennettiin tulen yllä ja sitten painettiin hiukseen. Pihtien lämpö pystyttiin tarkastamaan siten, että ne painettiin sanomalehteen ja jos lehti paloi hieman, lämpötila oli sopiva. Tangot piti pitää irti hiuspohjasta niin näin tapa oli turvallinen ja tällä tavoin saatiin aikaiseksi kaksiulotteiset laineet.


Ensimmäisen varsinaisen permanentin keksi 1900-luvun aluilla Saksalainen parturi-kampaaja Karl Nessler kun hän alkoi yhdistelemään osasia Grateaun menetelmään. Tämä oli ensimmäinen pysyvä kiharrusmenetelmä, joka sopi ihmisille. Aikaisemmin oli kehitelty kiharoita peruukkeihin, mutta niihin käytettävät aineet olivat liian voimakkaita ihoa vasten. Nesslerin keksintö sopi vain pitkähiuksisille.

Nesslerin kehitelmässä hiukset kostutettiin alkaalisessa liuoksessa, jossa kirjoitusten mukaan oli käytetty vettä ja lehmän virtsaa. Sen jälkeen hiukset kieritettiin metallisten sauvojen ympärille, jotka yhdistettiin sähköiseen lämmityskoneeseen. Koko kiharruksessa meni suunnilleen kuusi tuntia ja hiukset kuumennettiin sataan asteeseen. Luvut vaihtelivat mutta yhteen kiharrukseen meni noin 12 messinkitankoa. Yhden paino oli noin 1kg. Vaijereiden avulla kuumat messinkitangot pidettiin ylhäällä, jotta ne ei koskisivat päänahkaan,ne roikkuivat isommasta telineestä. Ensimmäiset kokeet Nessler teki vaimolleen ja onnistui pariinkin otteeseen polttamaan hänen hiuksensa. Pikkuhiljaa keksintö tuli suositummaksi ja 1906 keksintö oli suosittu jo pitkien hiusten keskuudessa.


Pikku hiljaa permanenttia alettiin siitä kehittämään helpompaan ja turvallisempaan suuntaan. 1917 vuonna Sveitsiläinen Eugene Suter ja Espanjalainen Isidoro Calvete yhteistuumin keksivät uudenlaisen pienemmän koneen, millä pystyi kihartamaan tyven myös ja näin lyhyidenkin hiusten kihartaminen oli mahdollista.


1930 lukuun mennessä permanentit olivat yleistyneet paljon. Mitään varsinaista yhtä oikeaa tapaa ei ollut vaan jokainen kampaaja teki sen vähän omalla tyylillään mikä oli heistä paras ja omimman tuntuinen. Kampaajat kokeilivat kuitenkin erilaisia tekniikoita, jotta löytäisivät parhaimman ja vähiten aikaa vievän tekniikan.

Arnold F. Willatt vuonna 1938 keksi kylmärullauksen, johon ei siis tarvinnut koneita tai lämpöä ollenkaan. Hius käärittiin rullan ympärille ja hiukseen laitettiin ammonium tioglykolaattia, joka avaa hiuksen rikkisillat ja sitten hius suljettiin vetyperoksidilla. Tässä kesti noin 6-8 tuntia huoneenlämmössä.

Ammoniakin sijaan nykyään käytetään natrium tioglykolaattia ja tällä kestää n. 15-30 minuuttia vaikuttaa, minkä jälkeen laitetaan kiinnitysaine.



Nykyaikainen permanentti kihara on ehkä sellainen suht loiva, eikä mikään kauhean säkkärä. Pitkään hiukseen suht luonnolliset kiharat.

Permanentti kiharaa:



Kampaus kiharaa:




Eroa permanentti kiharoiden ja kampauskiharoiden välillä on ehkä siinä että permanentti kihara on tiuhempaa ja kiharaisempaa. Pieni tiukka kihara pysyy koko hiusten pituudelta.

Permanentti on keksitty ehkä siten, että usein suorahiuksiset haaveilevat pitkäaikaisista kiharoista hiuksista. Siinä on bisnes ideaa, että annetaan asiakkaalle mahdollisuus saada pitkäaikaiset kiharat. Kun se, että jos permanenttia ei olisi keksitty, pitäisi kiharat ehkä sitten väsätä joka päivä itse. Eroaahan permanentti kihara myös itse tehdyistä kiharoista aika tavalla, riippuen tietysti millaiset permanentti kiharat sekä kiharat itse tehdään. Permanentti kiharat ovat myös luonnollisemmat kuin itse tehdyt kiharat.

Permanentteja voisi mielestäni yrittää kehittää vielä sellaiseen suuntaan, että se olisi ystävällisempää hiuksille sekä monenlaisia vaihtoehtoja, että varmasti jokaiselle löytyisi hyvä ja oikea valinta.

Lähteet:google ja googlen kuvahaku

♥:Henna

tiistai 18. huhtikuuta 2017

Värien vuodenajat, Muodin pyörä

1. Pohdiskelua mitä tarkoitetaan käsitteellä tyyli, kun puhutaan pukeutumisesta tai hiuksista? Miten se eroaa muoti-tai trendi-käsitteistä? 
-Omasta mielestä tyyli on jokaisella ihmisellä hiukan omanlainen. Tyyli muovautuu läpi elämän koko ajan vähän erilaiseen ja omamman laiseen suuntaan. Käsite muoti ja trendi omasta mielestä kertoo yleisesti mitkä asiat vaatteissa/hiuksissa on minäkin aikana pinnalla. Ihminen ei luo tätä itselleen vaan ottaa vaikutteita muilta ihmisiltä ja ulkopuolelta.

Richard Corson on kehittänyt Muodin pyörän lähinnä teatterikampaajien käyttöön, tämän avulla on voitu suunnitella kaikkiin rooleihin sopivat hiukset. Sosiaalisen ryhmän avulla sijoittamalla roolihahmon muodin pyörälle sekä määrittelemällä hahmon tarpeen tulla huomatuksi/välttää huomiota sekä muuttumisvalmiuden/ vakiintuneisuuden ammattilainen on voinut valita näytelmän tapahtumavuoden muodista sopivan määrän roolihahmon hiusten ja meikin suunnitteluun.

Muodin pyörän hyödyntäminen ammatissa:
Muodin pyörä auttaa siinä mielessä tässä ammatissa, että sen avulla voi miettiä minkälainen kampaus tai väri kullekkin asiakkaalle sopii. Auttaa hahmottamaan asiakkaan yksilöllisiä piirteitä ja kertomaan minkälaiset hiukset hänelle on eduksi.

Värivuodenaika-ajatteluun perehtyminen värianalyyseissa:

Kevät-ihminen: Kevät-ihmisen hiuksissa löytyy punapigmenttiä. Ihoa kutsutaan keltapohjaiseksi ja siihen voi tulla pisamia. Silmät ovat vihreät tai siniset ja kevät ruskettuu helposti. Värimaailmasta löytyy heleitä ja kirkkaita värejä kuten omenan vihreää ja korallia.

Kesä-ihminen: Vaalea ja kuulas iho on hyvä tunniste. Ihoa kutsutaan punapohjaiseksi. Hiukset ovat neutraalisti maantienharmaat/vaalean/keskiruskeat ja silmät siniset/siniharmaat. Ruskettuminen on vähäistä. Pehmeät puuterimaiset pastellisävyt ovat kesän värimaailmaa.

Syksy-ihminen: Syksyltä löytyy myöskin punapigmenttiä hiuksista ja ruskeat silmät. Ruskettuminen on myöskin helppoa. Kevään lailla syksy-ihmisen iho on keltapohjainen. Värimaailma koostuu eri lämpimistä ruskean sävyistä.

Talvi-ihminen: Tätä tyyppiä voisi kutsua lumikiksi sillä iho on vaalea ja kuulas. Hiukset ovat joko ihan vaaleat tai sitten luonnostaan tummat, jopa mustat. Siniset tai ruskeat silmät. Voimakkaat värit ovat värimaailmaa. Talvi on ainut tyyppi, jonka värikartasta löytyy musta.

Miksi työn suunnittelun kohdalla ei ole järkevää nopeuttaa työtahtia?
- Muutamien työn suunnitteluun käytettävien minuuttien aikana asiakkaalle luodaan tärkeä, henkilökohtainen kokemus siitä, että hän ja hänen mielipiteensä ovat tärkeitä työn onnistumisen kannalta. Palvelutapahtumasta muodostuu yksilöllinen ja korkealaatuinen sekä huolellinen suunnittelu mahdollistaa asiakkaan palveluodotusten ylittämisen, ei siis pelkästää saavuttamista.

Muutamia hyviä kysymyksiä mitä asiakkaalle voi esittää työn suunnittelun aikana: 
Mikä asiakkaalle on tärkeintä hiuksissaan? Voisiko hän ajatella että kokeiltaisiinkin jotain toista juttua? Miksi hän pitää jostain tietystä mallista ja miksi ei pidä jostain toisesta? Mikä tekee kotona hiusten viimeistelystä hankalaa? Mitkä ovat olleet hänen elämänsä parhaat hiukset?

Asioita joita havaitsen työn suunnittelun aikana ilman, että kysyn niitä asiakkaalta:
Vartalon rakenne, pään muotoihin, asiakkaan värit. Tulkinnat asiakkaan muodikkuuden tarpeesta ja muutosvalmiudesta. Muut samanaikaiset palvelut, naisellisuuden tai miehekkyyden ilmentämisen tarve sekä asiakkaan ikä.

Tyylisuositus annetaan sopivan laajuisena aina, jokaisella, palvelukerralla, jokaiselle asiakkaalle. Niin uusille kuim vanhoillekkin asiakkaille. Ammattilaisen tehtävänä on viedä omilla, asiakkaan toiveisiin perustuvilla suosituksillaan asiakkaan toivetta vielä eteenpäin, jalostaen ja täydentäen sitä.

Miten asiakas hyötyy värin tyylisuunnittelusta, mitä sillä voidaan saada aikaan? 
Ammattilainen hakee siinä asiakkaalleen hänelle ihanteellisia värejä. Oikeilla värivalinnoilla saadaan asiakkaan iho näyttämään hyvinvoivalta ja silmät kirkkailta. Oikeilla hiusvärin tummuusastevalinnoilla hakea ihanteellisia vartalon osien mittasuhteita, kasvojen soikeaa muotoa, sillä tummat ja vaaleat värit vaikuttavat kokemukseen hiusten ja niiden osien koosta.
Ammattilainen suosittelee hiusvärejä asiakkaalle niiden luomien mielikuvien vuoksi. Hiusvärin oikealla valinnalla voidaan korostaa asiakkaan yksilöllistä naisellisuutta tai miehekkyyttä sekä auttaa häntä tulemaan huomatuksi haluamallaan tavalla.

Asiakkaan omien luonnollisten värien analysointi, mitä asioita havannoidaan
Havannoin asiakkaan vaatetuksen, ihon ja hiusten sekä parran värejä. Otan huomioon valaistusolosuhteiden, kokonaisvalaistuksen määrän ja hiusten pinnan rakenteen lisäksi värin ulkonäön muodostumiseen vaikuttaa ainakin riittävän laajalta näkökentän alueelta välittyvä kokonaiskuva sekä välittömästi kohdeväriin rajautuva ympäristö.

Miten tummia värisävyjä voi visuaalisesti hyödyntää värin tyylin suunnittelussa?
Tummien hiusten lähellä oleva ihoalue voi näyttää suuremmalta kuin onkaan, sillä voisi saada todella pieni/kapea kasvoisen näyttämään vähän suuremmalta halutessaan. Jos tyyli sopii kantajalleen niin tumma hiusväri vaalentaa vaaleaa ihonväriä entisestään, sillä voi saada aikaan upeita lumikkeja.
Vähän tummempaan ihonväriin tummat hiukset sopivat tietysti todella hyvin.



Mitä vaaleilla väreillä voi ilmentää
Vaaleat värit ovat kevyitä, nousevia, valoisia. Kampauksissa vaalea väri tai sen osa näyttävät suuremmalta ja korkeammalta olevalta.



Lopuksi vielä katsellaan miten muodin ympyrän neljä eri lohkoa eroavat toisistaan ja mitä ne merkitsevät:

Muodikkaat

Perusryhmä, johon muita ryhmiä verrataan. Kuuluu pieni joukko edelläkävijöitä joita laajemmat massat seuraavat.




Konservatiivinen

Noudattelee kulloinkin vallitsevan hiusmuodin muotoja, linjoja ja värejä yksinkertaistetulla tavalla. Henkilöt kuuluvat, jotka käyttävät esimerkiksi edellisenä kautena hiusmuodissa olleita linjoja. 


Persoonallinen

Persoonalliseen ryhmään kuuluvalla voi olla huolellisesti muotoillut ja viimeistellyt hiukset, mutta tavoite on osoittaa persoonallisuutta eikä kopioida muotia. Jokaisella oma tyylinsä. 



Omaperäinen

Edustaa vain henkilökohtaista makusuuntausta tai halua olla erilainen, tulla huomatuksi tai halua mahtailla tyylillään. 




Lähteet:

Materiaali: Mirva Muona: Hyvännäköinen
Kuvat: google-haku

♥:Henna

maanantai 3. huhtikuuta 2017

Työssäoppimistehtäviä

Seuraavaksi tehtäviä vähän kolmelta menneeltä perjantailta, mitä saadaan työpäivän lisäksi kun työskentelyaika meillä on 6h ja jäävä 2 tuntia kahdeksasta, mikä on normaali työpäivän pituus on tehtävien tekoon..



13.1.2017 Perjantai

Tehtävänä meillä oli suunnitella omaa markkinointia ja kuinka saada asiakkaita, sekä kysellä miten yritys on markkinoinut itseään.

Me työssäoppimispaikkani kanssa suunniteltiin jo ennen joulua lahjakortteja vähävaraisille perheille. Halusimme tehdä hyvää ja jaettiin 10 lahjakorttia eri perheisiin ja siitä sai valita yhden omavalintaisen palvelun. Mielestäni idea oli erittäin hyvä sillä siinä saa samalla tehdä hyvää toisille ja pääsee samalla itse sisään asiakaspalveluun.

Yrityksen omia hyväksi koettuja markkinointi tapoja ovat sosiaalinen media sekä puskaradio. Tähän kuuluu tietenkin hyvä ja laadukas tekeminen joka kerta, joten heidän asiakkaansa on vähän niinkuin heidän käyntikorttejaan ja jakaa tyytyväistä sanomaa eteenpäin. Heidän mielestään lehtimainokset eivät toimi enää ehkä niin hyvin nykypäivänä. Yhteistyökumppanit ovat myös oiva keino levittää sanaa.

20.1.2017 Perjantai

Meillä koulussa on meneillään videointi tehtävä jossa jokaiselle ryhmälle on yksi värjäysmenetelmä, mikä toteutettiin koulussa ja se kuvattiin vaihe vaiheelta videolle. Tänä päivänä oli tarkoitus tarkkailla oman ryhmän aihetta (omassa ryhmässä monisävyvärjäys) ja ottaa vinkkejä omaan tekemiseen.

Lisäksi piti haastatella työssäoppimispaikan työntekijöitä muotoilusaksien käytöstä, tässä muutamat kommentit:
-Ohueen ja hentoon ei tietenkään käytetä, koska usein niissä ei ole tarvetta ohennella enää lisää, mutta aikalailla muuten joka leikkauksissa käytetään.
-Yleisesti mitä paksumpi hius niin sitä enemmän on kevennettävää ja asiakaskin haluaa ehkä kevennettyä muotoa
-Alussa kannattaa ehdottomasti ottaa vähemmän, sillä mielummin pikkuhiljaa kuin liian paljon ja niin, että on myöhästä. Hiuksia kun ei voi liimailla takaisin.. Lisäksikään ohentamisessa ei liian paksuja osioita.

27.1.2017 Perjantai




Tehtävänä oli selvittää miten työssäoppimispaikalla valmistetaan vaalennuspesuaine haastattelemalla työntekijöitä:
Se riippuu minkälainen tilanne on pohjalla, onko siellä esimerkiksi suoraväriä vai hapeteväriä mitä pitäisi alkaa purkaa. Suoraväripohjassa sekoitetaan vaalennusjauhe ja kuuma vesi. Hapetevärissä taas vaalennusjauhe, hapete ja syväpuhdistava shampoo.


Missä tilanteissa vaalennuspesua käytetään?
-Käytetään silloin jos väriä tarvii purkaa vain vähän pois.


Liikkeellä ei ole käytössä mitään hapanvärinpoistajaa.






10.2.2017 Perjantai


Aiheena liikkeen erikoisvaalennusvärit. Nämä tarkoittavat värisarjan kestovärejä, joilla saa toteutettua kaikkein vaaleimmat värit.


Erikoisvaalennusvärit ovat numeroitu, kuten muutkin värit.


Työpaikalla varsinaisesti erikoisvaalennusvärit ovat Lorealin Majirel-värit. Toisessa heidän käyttämässään värisarjassa ei ole erikseen erikoisvaalennussarjaa, mutta vaaleimpia (10,21,, 10,1) käytetään siihen tarkoitukseen myös. Ne taittaa keltaisia pigmenttejä pois.


Suhteessa alkuperäiseen väriin ne vaalentavat ja taittavat keltaisia pigmenttejä pois.


Käyttöohjeita: Inoa-sarjassa näitä värejä käytetään samalla lailla kuin muitakin inoan värejä. Mitä vaaleampi lopputulos halutaan, sitä vahvempaa hapetetta pitää käyttää. Inoassa vahvin hapete on 9% ja Majirellissä 12%.


Kun vaalennetaan hiusta niin milloin pystyy käyttämään erikoisvaalennussarjan värejä ja milloin varsinaista jauhemaista vaalennusainetta?
- Jos halutaan isompi muutos niin silloin jauhemaista vaalennusainetta. Perus sääntö on, että väri ei vaalenna väriä, joten jos alkutilanne on tumma niin silloin varsinainen vaalennusaine. Erikoisvaalennusväri tuo sävyä, mutta vaalennusaine poistaa vain väriä eikä anna sävyä.


Esipigmentointi: Tässä liikkeessä ei käytetä ollenkaan esipigmentointia. Esipigmentointi tarkoittaa, jos esimerkiksi vaalennettua hiusta värjätään tummempaan ruskeaan niin välillä saattaa joutua tehdä esipigmentoinnin, sillä se antaa pigmenttiä mitä ei aikaisemmin vaalennetussa hiuksessa ole ja se pidentää värin kestoa.


♥:Henna

Dream up-tapahtuma

Pitkästä aikaa blogitehtävää.. Meillä oli 21.3. tiistaina tehtävänä käydä vierailemassa tapahtumassa nimeltään Dream up. Tapahtumassa oli ideana esitellä yrittäjyyttä ja millaista se olisi. Itse olin tuona päivänä kipeänä, joten en tapahtumaan päässyt osallistumaan, mutta tässä nyt mietiskelen hieman yrittäjyyttä vaihtoehtona.




Hiusalalla yrittäjyys on vallitseva muoto. Palkallisia löytyy siellä sun täällä, mutta pääperiaatteessa suurin osa alalla työskentelevistä on yrittäjiä. Itse jos mietin sitä omana vaihtoehtonani tulevaisuudessa niin näen sen ihan mahdollisena. Siihen liittyy omat riskinsä, mutta on siinä myös etuuksia mitä ei palkallisessa työssä välttämättä ole. Nykyisessä työssäoppimispaikassa työntekijät ovat yrittäjiä, joten olen siellä saanut vähän esimakua että millaista se on. Siihen liittyy paljon vastuuta ja tekemistä, mutta antaa myös hiukan vapauksia. Itse on vastuussa itsestään, että kuinka paljon töitä sitten tekee.


Yrittäjyyttä itse voisin seuraavana vuonna harjoittaa koulussa osallistumalla yritystapahtumiin tai järjestää itse yksin/luokkalaisten kanssa yrityksen koulun avulla.


♥:Henna