Seuraavaksi etätehtävää vaalennuksesta
1. Miksi vaalennetun hiuksen vetolujuus heikkenee?
-Vetolujuus heikkenee siksi, kun vaalennus on hiukselle voimakkain mahdollinen kemiallinen käsittely, koska se vaurioittaa hiuksen rikkisidoksia. Vaalennetun hiuksen palautumiskyky heikkenee rikkisidosten vaurioiduttua, koska terve hius kyllä palautuu venytyksestä.
2. Mitkä ovat vaalennusaineiden tärkeimmät vaikuttavat aineet?
-vetyperoksidi ja persulfaatit
3. Mitkä ovat hapetteen tärkeimmät vaikuttavat ainesosat?
- Vetyperoksidi. Tärkeitä ovat myös pinta-aktiiviset ainesosat, natriumlayryylisulfaatti sekä pehmentävät ainesosat, setearyylialkoholi.
4. Miksi vaalennusaine ja hapeteseos on tehtävä juuri ennen tuotteen levittämistä hiuksiin eikä sitä voi säilyttää pitkän aikaa kupissa?
-Siitä syystä, kun happea alkaa irrota välittömästi hapettavista ainesosista, kun ainesosat on sekoitettu toistensa kanssa sekaisin.
5. 3 erilaista värinpoistomenetelmää. Mikä näistä kolmesta menetelmästä on vaalennus ja miksi sitä kutsutaan sillä nimellä?
-Emäsvärinpoisto, hapanvärinpoisto ja liuotinvärinpoisto. Emäsvärinpoisto, toiselta nimeltään vaalennus. Käsittelyä kutsutaan emäksiseksi värinpoistoksi, kun vaalennusvalmistetta käytetään hapettuvien väriainesosien (melaniinien ja keinotekoisten hapettuvien väriainesosien) vaalentamiseen ennen värjäystä. Nimitystä vaalentaminen käytetään silloin kun vaalennusvalmistetta käytetään hapettuvien väriainesosien vaalentamiseen itsenäisenä käsittelynä.
6. Viime tehtävässä selviteltiin happivaurioita ja niiden syntyä. Kaikista värjäysmenetelmistä juuri vaalennus synnyttää tehokkaimmin happivaurioita. Miksi vaalennuksessa käyttöohjeita on noudatettava tarkasti? Pohdintaa myös ihon kannalta
-Kun happea vapautuu runsaasti, syntyy myös paljon pysyviä happivaurioita. Sen lisäksi että niitä syntyy vaalennettavien hiusten keratiiniproteiiniin niin myös ihosolujen keratiiniproteiiniin. Hiuksen ja ihon keratiiniproteiinit ovat lähes samanlaisia, myös ihoproteiinia koossa pitävät rikkisidokset katkeavat ja ihosolukko alkaa hajota. Ihon syöpymiseksi voidaan sanoa ihoproteiinin pysyviä happivaurioita. Hiuspohja elävänä kudoksena ei kestä vaurioitumatta hapettavien emäksisten valmisteiden syövyttävää vaikutusta kuin hyvin lyhyitä vaikutusaikoja. Tämän takia emäsvärinpoistovalmisteiden käyttöohjeita on noudatettava erittäin tarkasti.
7. Minkä vahvuista värinpoistoainetta on sallittu laittaa hiuspohjaan?
-Enintään 6%
8. Miten hapanvärinpoiston vaikuttavat aineet poikkeavat emäsvärinpoistoaineesta?
-Hapanvärinpoistovalmisteen vaikuttava ainesosa vapauttaa vetyä eli se on pelkistin.
9. Miten emäs-ja hapanvärinpoiston toimintaperiaatteet poikkeavat toisistaan, kuvaile kumpaakin lyhyesti
-Emäsvärinpoisto perustuu hapen kykyyn erottaa värilliset molekyylit toisistaan emäksisessä ympäristössä. Hapettuvien väriainesosien irrotessa toisistaan värilliset molekyyliryppäät pienenevät ja niistä tulee värittömiä. Emäsvärinpoisto aiheuttaa sekä hiuksen vaalenemista mutta myös pysyviä rakennevaurioita, eikä tämä siis sovellukkaan kovasti rakennevaurioituneelle hiukselle.
Sen sijaan hapanvärinpoisto soveltuu muita tapoja paremmin rakennevaurioituneelle hiukselle. Hius vaalenee, kun hapanvärinpoistovalmisteesta vapautuva vety pystyy irrottamaan värillisiä molekyylejä toisistaan happamassa ympäristössä.
10. Miksi hapanvärinpoistossa hiukseen lisätään käsittelyn loppuvaiheessa mietoa hapetetta (vetyperoksidia) hetkeksi?
-Jotta nähdään kuinka paljon se tummuu.
11. Mikä on hiuksen vaalennuspohjan väri seuraavilla tummuusasteilla:
a. 4, vaalennuspohja ja sen vastaväri
b. 7, vaalennuspohja ja sen vastaväri
c. 9, vaalennuspohja ja sen vastaväri
Pohdiskelua miten parturi-kampaaja voi hyödyntää vaalentumistaulukkoa työssään?
12. Mitä otat huomioon, kun levität vaalennusainetta siveltimellä koko hiuspituuteen tai tyvikasvuun?
- Sinne mihin vaalennusaineen muutostarve on suurin vaalennettaessa koko hiuspitutta tai tyvikasvun osuutta levitetään väri ensimmäisenä. Edetään vaalennustarpeen mukaisesti. Kun kaikki muut alueet ovat lähes tavoitteen mukaiset levitetään vasta vaalennusainetta hiuspohjan lähelle olevalle 1-2 senttimetrin alueelle. Hiuspohjasta haihtuva lämpö nopeuttaa tyvihiusten alueella vaalennusaineen toimintaa erittäin voimakkaasti.
13. Mitä tarkoitetaan marmoroinnilla?
-Vaalennusmassan levittäminen hapetevärin päälle. Halutun lopputuloksen aikaansaamiseksi levitys voidaan tehdä siveltimellä eri tavoin. Mitä voimakkaammin vaalennusainetta painetaan värimassan sekaan ja hiukseen, sitä tehokkaammin vaalennusaine tunkeutuu hiukseen ja vaalentaa sitä. Vapautuva happi vaalennusaineesta vaalentaa sekä hiuksessa olevaa hapettuvaa väriä että hiusten päällä olevan värimassan sisältämiä hapettuvia väriaineita. Tämä mahdollistaa samansävyisiä eri tummuusasteisia lopputuloksia. Lopputuloksen vaaleuteen vaikuttaa vaikutusaika ja miten voimakkaasti vaalennusaine saadaan sekoittumaan värimassaan.
14. Miksi sormitekniikalla vaalennusainetta levittäessä tulee olla varovainen?
- Kun levitetään vaalennustuotetta pitää se tehdä mahdollisimman vähän mekaanisesti hieroen tai hangaten, sillä vaalennusprosessin aikana hiuksen rakennetta koossa pitävät rikkisidokset vaurioituvat tuotteen vapauttaessa happea. Vaurioiden määrä voi suurentua, jos hiusta venytetään tai hangataan voimakkaasti tuotteen vaikutusaikana,
15. Miten vaalennuspesu tehdään kirjan ohjeiden mukaan?
-Yleisesti vaalennuspesun ohje sisältää vaalennusainetta, hapetetta, vettä ja sampoota/hoitoainetta sekoitussuhteella, siten että kaikkia tulee yhtä paljon. Vaalennuspesuun on vaihtelevia reseptejä. Massa valmistetaan reilunkokoiseen kippoon ja se levitetään pesupaikalla. Levitetään kuiviin pesemättömiin hiuksiin ja sitä laitetaan runsaasti. Työskentelyn aikana on koko ajan varmistettava, että väristä poistettavat hiusalueet ovat varmasti massan peitossa. Hiusten jatkuvaa vanuttamista vaikutusajalla on syytä välttää, mutta värinpoiston tehoamista on kyllä tarkkailtava jatkuvasti. Kun haluttu vaalennustulos on saavutettu, pestään tuote välittömästi pois hiuksista.
♥:Henna
keskiviikko 25. tammikuuta 2017
keskiviikko 18. tammikuuta 2017
Hiuksen väriaineet/etätehtävä 18.1.2017
1, Mitä on melaniini? 2, Miten melaniini syntyy hiuksen ihonalaisessa osassa?
Melaniini on hiusten luonnollinen väriaine. Hiusnystyn monihaaraiset melanosyyttisolut tuottavat sitä. Haarakkeiden avulla ne vievät melaniiniväriainetta kuitusoluihin. Jos melanosyyttisolu voi vastaanottaa verenkierrosta väritöntä tyrasiiniamiohappoa pystyy se näin ainoastaan valmistamaan melaniinia.
3, Miten hiuksen väri määrittyy ihmisen elämän eri vaiheissa? Miksi se voi muuttua elämän eri vaiheissa?
- Geeniohje on jokaisen melanosyytin tumassa, joka määrittelee hiuksen värin elämän eri vaiheissa.
4, Mikä on vitligo?
Autoimmuunisairaus, jossa melonosyyttisolut eivät pysty tuottamaan melaniinia.
5, Mistä johtuu hiuksen harmaantuminen?
Geeniperimässä on tieto useimmilla ihmisillä, mikä ohjaa melanosyytit lopettamaan melaniinin tuotannon iän karttuessa. Missä iässä tahansa geenit voivat ohjata melaniinituotannon loppumaan tai vähentymään. Tämä näkyy yksilöllisenä harmaantumisena, joka voi olla nopeatempoista tai hidasta.
6, Hiuksen kolmenlaiset erilaiset melaniinit
1, Rakeinen väriaine eli eumelaniini heijastaa punaista, keltaista ja sinistä valoa. Mitä enemmän hiuksissa on sinistä valoa heijastavaa eumelaniinia ja mitä enemmän eumelaniinirakkuloita hius sisältää, sitä tummemman ruskeista hiuksista on kyse.
2, Hajanainen väriaine eli feomelaniini heijastaa keltaista ja punaista valoa. Pienet hajallaan olevat keltaiset tai keltapunaiset molekyylit eivät vaikuta hiusten tummuuteen, vaan vaikuttavat jossain määrin eumelaniinin aikaansaaman ruskean värin sävyyn. Punahiuksisilla ihmisillä feomelaniinin määrä on suurin.
3, Sekamelaniini, sekä eumelaniinin että feomelaniinin ominaisuuksia. Ei vaikuta käytännön työhön, koska ei ole tutkimustietoa.
7, Millaista harmia Henna-kasvi voi aiheuttaa värjäyksessä
Hiuksiin joutuvat metallit, jotka hiuksiin joutuessaan edistävät hapen vapautumista seuraavassa hapettumiseen perustuvassa värjäyksessä tai permanentissa. Tästä voi seurata happivaurioita ennakoimaton määrä.
8, Miten tunnistat suoraväriaineen
a, Inci-listan perusteella:
Nitro-koodi tunnistaa väriainesosan suoraväriksi
b, Koostumuksen ja olomuodon perusteella
Suoraväriaineet eivät muuta missään vaiheessa väriään erilaiseksi
9, Missä kaikissa tuotteissa suoraväri-ainesosia käytetään hiusalalla?
- Käytetään shampoissa, hoitoaineissa, muotoilutuotteissa
-värivalmisteissa, joihin ei lisätä hapettavia ainesosia
-Kesto-ja kevytvärit
-vaalennusaineissa
10, Miten sähkökemiallisesti kiinnittyvät suoraväriaineet tarttuvat hiukseen?
-Negatiivisesti varautuneet kiinnittyvät hiuskeratiinin positiivisesti varautuneisiin kohtiin ja positiivisesti varautuneet kiinnittyvät negatiivisiin kohtiin.
11, Miksi hapettuvia väriainesosia kutsutaan esiväriaineiksi?
-Ne ovat värittömiä
12, Mitkä värjäysmenetelmät sisältävät esiväriaineita?
kesto-ja kevytvärit
13, Mitä musta "hennatatuointi" sisältää ja miksi se voi olla ottajalleen vaarallinen?
Sisältää synteettistä hapettuvaa väriainesosaa, parafenyleenidiamiini. Tämä kuuluu voimakkaimmin allergiaa aiheuttaviin kosmeettisiin hapettuviin väriainesosiin.
14, Miten hiuksen pysyvä rakennevaurio eli happivaurio syntyy?
Kun auringon energia hajottaa ilmassa olevia otsonimolekyylejä niin ilmaan vapautuu vapaita happiatomeja. Vapaat happiatomit katkaisevat hiuksen proteiinirakenteessa olevia rikkisidoksia. Tätä kemiallista reaktiota kutsutaan hiuksen pysyväksi rakennevaurioksi, jota ei voi estää eikä sitä voi palauttaa mitenkään.
15, Mikä värjäysmenetelmistä aiheuttaa eniten happivaurioita ja miksi?
Vaalennus, se sisältää erittäin paljon persulfaatteja. Persulfaatit vapauttavat happea moninkertaisesti enemmän kuin muut.
16, Mikä osa hiuksen rakenteessa hajoaa lopullisesti silloin, kun hius katkeaa kemiallisen värjäyksen yhteydessä?
Rikkisidokset
17, Miten tunnistat happivaurioituneen hiuksen? Miltä se tuntuu ja näyttää? Miksi happivauriot on joskus hankala tunnistaa?
Näkyvät hiuksissa kiillottomuutena, sähköistymisenä, hiusten karkeutumisena, helppo takkuuntuvuus, latvojen haarautuminen ja vaikeana selvittämisenä. Useissa muotoilutuotteissa, sampoissa ja hoitoaineissa käytetyt ainesosat pinnoittavat hiusta tehokkaasti, jolloin hius tuntuu sileältä ja taittaa valon tasaisesti. Tällöin hius vaikuttaa ehjärakenteiselta.
18, Miten otat huomioon happivauriot hiusten käsittelyssä?
En halua rasittaa hiusta enempää, joten mietin mahdollisimman miedon ja hellävaraisen käsittelyn asiakkaan toiveitten mukaan. Esimerkiksi suoravärjäystä.
♥:Henna
Melaniini on hiusten luonnollinen väriaine. Hiusnystyn monihaaraiset melanosyyttisolut tuottavat sitä. Haarakkeiden avulla ne vievät melaniiniväriainetta kuitusoluihin. Jos melanosyyttisolu voi vastaanottaa verenkierrosta väritöntä tyrasiiniamiohappoa pystyy se näin ainoastaan valmistamaan melaniinia.
3, Miten hiuksen väri määrittyy ihmisen elämän eri vaiheissa? Miksi se voi muuttua elämän eri vaiheissa?
- Geeniohje on jokaisen melanosyytin tumassa, joka määrittelee hiuksen värin elämän eri vaiheissa.
4, Mikä on vitligo?
Autoimmuunisairaus, jossa melonosyyttisolut eivät pysty tuottamaan melaniinia.
5, Mistä johtuu hiuksen harmaantuminen?
Geeniperimässä on tieto useimmilla ihmisillä, mikä ohjaa melanosyytit lopettamaan melaniinin tuotannon iän karttuessa. Missä iässä tahansa geenit voivat ohjata melaniinituotannon loppumaan tai vähentymään. Tämä näkyy yksilöllisenä harmaantumisena, joka voi olla nopeatempoista tai hidasta.
6, Hiuksen kolmenlaiset erilaiset melaniinit
1, Rakeinen väriaine eli eumelaniini heijastaa punaista, keltaista ja sinistä valoa. Mitä enemmän hiuksissa on sinistä valoa heijastavaa eumelaniinia ja mitä enemmän eumelaniinirakkuloita hius sisältää, sitä tummemman ruskeista hiuksista on kyse.
2, Hajanainen väriaine eli feomelaniini heijastaa keltaista ja punaista valoa. Pienet hajallaan olevat keltaiset tai keltapunaiset molekyylit eivät vaikuta hiusten tummuuteen, vaan vaikuttavat jossain määrin eumelaniinin aikaansaaman ruskean värin sävyyn. Punahiuksisilla ihmisillä feomelaniinin määrä on suurin.
3, Sekamelaniini, sekä eumelaniinin että feomelaniinin ominaisuuksia. Ei vaikuta käytännön työhön, koska ei ole tutkimustietoa.
7, Millaista harmia Henna-kasvi voi aiheuttaa värjäyksessä
Hiuksiin joutuvat metallit, jotka hiuksiin joutuessaan edistävät hapen vapautumista seuraavassa hapettumiseen perustuvassa värjäyksessä tai permanentissa. Tästä voi seurata happivaurioita ennakoimaton määrä.
8, Miten tunnistat suoraväriaineen
a, Inci-listan perusteella:
Nitro-koodi tunnistaa väriainesosan suoraväriksi
b, Koostumuksen ja olomuodon perusteella
Suoraväriaineet eivät muuta missään vaiheessa väriään erilaiseksi
9, Missä kaikissa tuotteissa suoraväri-ainesosia käytetään hiusalalla?
- Käytetään shampoissa, hoitoaineissa, muotoilutuotteissa
-värivalmisteissa, joihin ei lisätä hapettavia ainesosia
-Kesto-ja kevytvärit
-vaalennusaineissa
10, Miten sähkökemiallisesti kiinnittyvät suoraväriaineet tarttuvat hiukseen?
-Negatiivisesti varautuneet kiinnittyvät hiuskeratiinin positiivisesti varautuneisiin kohtiin ja positiivisesti varautuneet kiinnittyvät negatiivisiin kohtiin.
11, Miksi hapettuvia väriainesosia kutsutaan esiväriaineiksi?
-Ne ovat värittömiä
12, Mitkä värjäysmenetelmät sisältävät esiväriaineita?
kesto-ja kevytvärit
13, Mitä musta "hennatatuointi" sisältää ja miksi se voi olla ottajalleen vaarallinen?
Sisältää synteettistä hapettuvaa väriainesosaa, parafenyleenidiamiini. Tämä kuuluu voimakkaimmin allergiaa aiheuttaviin kosmeettisiin hapettuviin väriainesosiin.
14, Miten hiuksen pysyvä rakennevaurio eli happivaurio syntyy?
Kun auringon energia hajottaa ilmassa olevia otsonimolekyylejä niin ilmaan vapautuu vapaita happiatomeja. Vapaat happiatomit katkaisevat hiuksen proteiinirakenteessa olevia rikkisidoksia. Tätä kemiallista reaktiota kutsutaan hiuksen pysyväksi rakennevaurioksi, jota ei voi estää eikä sitä voi palauttaa mitenkään.
15, Mikä värjäysmenetelmistä aiheuttaa eniten happivaurioita ja miksi?
Vaalennus, se sisältää erittäin paljon persulfaatteja. Persulfaatit vapauttavat happea moninkertaisesti enemmän kuin muut.
16, Mikä osa hiuksen rakenteessa hajoaa lopullisesti silloin, kun hius katkeaa kemiallisen värjäyksen yhteydessä?
Rikkisidokset
17, Miten tunnistat happivaurioituneen hiuksen? Miltä se tuntuu ja näyttää? Miksi happivauriot on joskus hankala tunnistaa?
Näkyvät hiuksissa kiillottomuutena, sähköistymisenä, hiusten karkeutumisena, helppo takkuuntuvuus, latvojen haarautuminen ja vaikeana selvittämisenä. Useissa muotoilutuotteissa, sampoissa ja hoitoaineissa käytetyt ainesosat pinnoittavat hiusta tehokkaasti, jolloin hius tuntuu sileältä ja taittaa valon tasaisesti. Tällöin hius vaikuttaa ehjärakenteiselta.
18, Miten otat huomioon happivauriot hiusten käsittelyssä?
En halua rasittaa hiusta enempää, joten mietin mahdollisimman miedon ja hellävaraisen käsittelyn asiakkaan toiveitten mukaan. Esimerkiksi suoravärjäystä.
♥:Henna
keskiviikko 11. tammikuuta 2017
Värioppia
Seuraavaksi olisi taas vähän teoriaa luvassa ja nimenomaan värioppia.
Valo on värien kokemisen ehdoton edellytys ja siksi emme voi pimeässä nähdä värejä. Se minkälaisina koemme ympäristömme värit riippuu olennaisesti valon laadusta. Aurinkokuntamme valo on alunperin lähtöisin auringosta. Auringonpaisteena ja yleensä päivänvalona se on luonnollisimmassa muodossaan. Valo on aaltoliikkeenä etenevää sähkömagneettista säteilyä.
Sateenkaaressa nähdään useimpina päivänvalon kirjon eli spektrin kaikki sävyt. Valon spektrin saa näkyviin esimerkiksi valon kulkiessa prisman läpi. Valon eri aallonpituudet taittuvat eri tavoin ja silmä erottaa ne erivärisinä.
Väri on aistihavainto. jonka esineen pinnasta heijastunut tai aineen läpi kulkeutunut valo aiheuttaa silmän välityksellä ihmisen tajunnassa.
Väriaistiksi kutsutaan näköelinten kykyä tulkita eri aallonpituuksien aiheuttamat aistimuserot eri väreinä.
0,5% naisista ja 8% miehistä on värisokeita. Värisokeuden luonne ja haitta-aste ovat riippuvaisia siitä, minkä väriärsytystyypin kohdalla toiminnan vajaavuutta esiintyy. Värisokeus on yksinkertaisesti värinäön vajaavuutta.
Trikromaattinen anomalia on lievin värisokeuden muoto. Siinä vain jokin väriaistin perustekijöistä on vajaatoimintainen. Lievimmissä tapauksissa tämä ei vaikuta juuri lainkaan värinerottelukykyyn.
Henkilöltä jolla puuttuu verkkokalvosta väriärsytyksiä vastaanottavien näkösolujen joukosta oranssi-, violetti-, tai viherherkät tappisolut on dikromaattinen väriaisti.
Seuraavaksi tarkastellaan väriympyrää. Ympyrässä näkyvät päävärit: punainen, keltainen ja sininen. Vastavärit ovat: keltainen-violetti, vihreä-punainen, oranssi-sininen ja välivärit ovat puolestaan: vihreä, violetti ja oranssi.
Käsitteen määrittelyä:
Pigmentti: Hienojakoinen jauhe, joka muodostaa värisävyä ja ei liukene sideaineisiin eikä liuotteisiin.
Väriaine: Väriä muodostava aine, joka voi olla pigmentti tai liukeneva väriaine.
Sävy: Kirjo-ja purppuraväreille ominainen värin ominaisuus, tämä on riippuvainen silmän saaman energiasäteilyn valta-aallonpituudesta.
Vivahde: Poikkeaa pienesti nimeltä mainitusta värisävystä tai väristä ilmoitettuun suuntaan. Yleisluontoisesti kun puhutaan jonkin värin vivahteista tarkoitetaan kaikkia lähtövärin vivahdemahdollisuuksia, ellei toisin mainita.
Määrittelyä käsitteistä hiusväreissä:
Kylmät värit: Useimmiten nämä voivat aiheuttaa kylmän tuntemuksen. Kuuluvat väriympyrän kylmään puoliskoon ja erityisesti siniseen vivahtavat värit.
Lämpimät värit: Nämä puolestaan aiheuttavat lämpimän tuntemuksen ja kuuluvat lämpimään puoliskoon, erityisesti oranssiin vivahtavat värit.
Pastellivärit: Nämä ovat erittäin valkopitoisia, mustuudesta täysin vapaat värit
Murretut värit: Syntyvät puhtaaseen väriin sekoittamalla sen vastaväriä tai mustaa väriä. Taitettu, varjostettu ja murrettu tarkoittavat lähes samaa asiaa.
Seuraavaksi vielä mietteitä vuosien takaa ihan nykypäivään omista lempiväreistä. Värioppi-oppaan mukaan myös vähän merkityksiä eri lempiväreistä.
Valo on värien kokemisen ehdoton edellytys ja siksi emme voi pimeässä nähdä värejä. Se minkälaisina koemme ympäristömme värit riippuu olennaisesti valon laadusta. Aurinkokuntamme valo on alunperin lähtöisin auringosta. Auringonpaisteena ja yleensä päivänvalona se on luonnollisimmassa muodossaan. Valo on aaltoliikkeenä etenevää sähkömagneettista säteilyä.
Sateenkaaressa nähdään useimpina päivänvalon kirjon eli spektrin kaikki sävyt. Valon spektrin saa näkyviin esimerkiksi valon kulkiessa prisman läpi. Valon eri aallonpituudet taittuvat eri tavoin ja silmä erottaa ne erivärisinä.
Väri on aistihavainto. jonka esineen pinnasta heijastunut tai aineen läpi kulkeutunut valo aiheuttaa silmän välityksellä ihmisen tajunnassa.
Väriaistiksi kutsutaan näköelinten kykyä tulkita eri aallonpituuksien aiheuttamat aistimuserot eri väreinä.
0,5% naisista ja 8% miehistä on värisokeita. Värisokeuden luonne ja haitta-aste ovat riippuvaisia siitä, minkä väriärsytystyypin kohdalla toiminnan vajaavuutta esiintyy. Värisokeus on yksinkertaisesti värinäön vajaavuutta.
Trikromaattinen anomalia on lievin värisokeuden muoto. Siinä vain jokin väriaistin perustekijöistä on vajaatoimintainen. Lievimmissä tapauksissa tämä ei vaikuta juuri lainkaan värinerottelukykyyn.
Henkilöltä jolla puuttuu verkkokalvosta väriärsytyksiä vastaanottavien näkösolujen joukosta oranssi-, violetti-, tai viherherkät tappisolut on dikromaattinen väriaisti.
Seuraavaksi tarkastellaan väriympyrää. Ympyrässä näkyvät päävärit: punainen, keltainen ja sininen. Vastavärit ovat: keltainen-violetti, vihreä-punainen, oranssi-sininen ja välivärit ovat puolestaan: vihreä, violetti ja oranssi.
Käsitteen määrittelyä:
Pigmentti: Hienojakoinen jauhe, joka muodostaa värisävyä ja ei liukene sideaineisiin eikä liuotteisiin.
Väriaine: Väriä muodostava aine, joka voi olla pigmentti tai liukeneva väriaine.
Sävy: Kirjo-ja purppuraväreille ominainen värin ominaisuus, tämä on riippuvainen silmän saaman energiasäteilyn valta-aallonpituudesta.
Vivahde: Poikkeaa pienesti nimeltä mainitusta värisävystä tai väristä ilmoitettuun suuntaan. Yleisluontoisesti kun puhutaan jonkin värin vivahteista tarkoitetaan kaikkia lähtövärin vivahdemahdollisuuksia, ellei toisin mainita.
Määrittelyä käsitteistä hiusväreissä:
Kylmät värit: Useimmiten nämä voivat aiheuttaa kylmän tuntemuksen. Kuuluvat väriympyrän kylmään puoliskoon ja erityisesti siniseen vivahtavat värit.
Lämpimät värit: Nämä puolestaan aiheuttavat lämpimän tuntemuksen ja kuuluvat lämpimään puoliskoon, erityisesti oranssiin vivahtavat värit.
Pastellivärit: Nämä ovat erittäin valkopitoisia, mustuudesta täysin vapaat värit
Murretut värit: Syntyvät puhtaaseen väriin sekoittamalla sen vastaväriä tai mustaa väriä. Taitettu, varjostettu ja murrettu tarkoittavat lähes samaa asiaa.
Seuraavaksi vielä mietteitä vuosien takaa ihan nykypäivään omista lempiväreistä. Värioppi-oppaan mukaan myös vähän merkityksiä eri lempiväreistä.
Punainen: Voimakkaasti kiihottava, jopa yllytykseen asti. Ärsyttää ja järkyttää henkistä tasapainoa.
Sininen: Sininen koetaan voimakkaan viilentävänä ja rauhoittavana. Sinisen myönteiset vaikutukset liittyvät lähinnä sinisen vaaleisiin ja keskivaaleisiin sävyihin, koska kylläinen sininen voi vaikuttaa jopa ärsyttävältä.
Valkoinen: Jättää kaiken avoimeksi. Heijastaa väreistä eniten valoa. Yksinään se on ympäristönä kylmä, mutta värikkäille kalusteille ja taide-esineille muodostaa oivallisen taustan. Aineellisessa kuin henkisessä mielessä valkoinen koetaan valoisana ja puhtaana.
Musta: Länsimäisen kulttuurin mukaan koetaan kaiken loppuna, tuskan, surun ja pimeyden viestittäjänä. Sillä on kuitenkin myös myönteisiä vaikutteita elämäämme, kun se saa vastakohtaisuudellaan sävylliset värit loistamaan entistä kirkkaampina.
Harmaa: Huokuu välinpitämättömyyttä ja kylmäkiskoisuutta. Kuitenkin se muodostaa sekä vaaleille että tummille väreille tasapuolisesti oikeutta tekevän neutraalin tarkastelutaustan.
Lähteet: Värioppi-opas ja googlen kuvahaku
♥:Henna
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)